Panaszt tesz Örményország az azeri baltás gyilkosnak adott elnöki kegyelem miatt. Ramil Safarovot augusztusban adta át Magyarország Azerbajdzsánnak.

Az örmény kormány arra készül, hogy panasszal él nemzetközi fórumokon a baltás gyilkos néven elhíresült azerbajdzsáni katonatisztnek, Ramil Safarovnak adott elnöki kegyelem ellen.

Ezt az örmény parlamentben felszólalva jelentette be Hrair Tovnaszján igazságügyi miniszter. Bár pontos részleteket nem közölt, a miniszter elmondta, hogy az általa vezetett tárca az előkészítő munkálatokat végzi. Ebben a tevékenységben nemcsak az igazságügyi tárca, hanem külső szakértők is részt vesznek.

Safarov egy NATO-program keretében nyelvtanfolyamon tartózkodott Magyarországon, és baltával megölte alvó örmény katonatársát 2004-ben, amiért Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Magyarország tavaly augusztus végén adta át Azerbajdzsánnak, ahol azonnal elnöki kegyelmet és őrnagyi rangot kapott.

A történtek miatt Örményország felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal. A magyar kormány kemény bírálatokat kapott a nemzetközi közösségtől Safarov kiadásáért.