Hat év alatt majdnem meghússzorozódott a kínai dollármilliárdosok száma, de sokuk már el is vesztette a vagyonát.

Hatból egy kínai milliárdos rendőrségi vizsgálat alatt áll vagy már el is ítélték pénzügyei miatt - írja a Global Times című központi lap. Az újság megemlékezik arról, hogy az elmúlt alig több mint hat év során a dollármilliárdosok száma elképesztő mértékben, 15-ről 250-re emelkedett az országban, ez csaknem tizenhétszeres növekedés. A szupergazdagok közül több mint negyvenen ugyanakkor már el is veszítették vagyonukat vagy szabadságukat, esetleg mindkettőt, illetve jelenleg is rendőrségi vizsgálat alatt állnak - írja a lap, alátámasztva a tehetős kínaiakról évente listát közlő Hurun Kutatóintézet korábbi megállapításait.

Nyugati társaikkal ellentétben a vagyonos kínaiak nem szívesen szerepelnek a leggazdagabbakat rangsoroló összeállításokban, a túlzott reflektorfény és nyilvánosság ugyanis a hatóságok figyelmét is felkelti, és szélesíti a rosszakarók táborát.

Hogy mennyire nem szerencsés milliárdosnak lenni az országban, azt a China Daily napilap egy korábbi összeállítása tükrözi. Az ebben összegyűjtött statisztikák szerint Kínában 2003 és 2011 között 72 milliárdos halt meg, vagyis átlagosan negyvennaponta egy. Közülük 15-en gyilkosság áldozatává váltak, 17-en öngyilkosságot követtek el, heten balesetben, 19-en betegségben haláloztak el, a fennmaradó 14-et viszont - többnyire sikkasztás vagy más gazdasági bűncselekmény miatt - kivégezték.

A halálra ítéltek közt van például az értékpapírjaival milliárdokat kereső Jüan Pao-csing, aki egy zsarolója meggyilkolásáért a saját életével fizetett. Jelenleg is börtönben ül többek között a sanghaji Csou Cseng-ji, akit egykoron az ország első számú ingatlanfejlesztőjeként tartottak számon. Csout 2003-ban bennfentes kereskedelem miatt 16 év börtönre ítéltek, majd 2007-ben egy újabb tárgyaláson sikkasztás vádjában is bűnösnek találtak.