Legalább 28 embert, köztük hét gyereket is, megharapott egy veszett kutya az ukrajnai Poltavában. A városban nincs elég oltóanyag, ezért csak néhányuk kapott oltást. A kutyát egyelőre nem sikerült elkapni.

Egy nagy valószínűséggel veszett kutya tartja rettegésben a kelet-ukrajnai Poltava lakóit, az állat egy nap alatt legalább 28 embert, köztük hét gyereket harapott meg - adta hírül pénteken az ukrán sajtó. Előző este 28-an fordultak orvosi segítségért kutyaharapás miatt.

Kiderült, hogy valamennyiüket ugyanaz a kóbor kutya harapta meg a városnak ugyanabban a kerületében. Ráadásul - mint a városi egészségügyi vezetés egyik illetékese elárulta -, nincs elég veszettség elleni vakcina a településen, ezért előbb a gyermekeket oltották be, majd azt a 11 felnőttet, akinek a legsúlyosabb a sérülése. A kutyatámadás többi sérültje számára újabb adag oltóanyagokat rendeltek.

A hatóságok ugyanakkor gyanítják, hogy az ebnek több áldozata is lehet, ezért felszólították a lakosokat, hogy feltétlenül forduljanak orvoshoz, ha kutya harapta meg őket. Mivel az állatot még keresik, az orvosok nem lehetnek biztosak abban, hogy valóban veszett. A veszettség azonban nagyon súlyos betegség, és szinte kivétel nélkül halállal végződik, ezért az orvosok amellett döntöttek, hogy a biztonság kedvéért a kutya összes áldozatát beoltják.