Romániába vezetnek a brit lóhúsbotrány szálai

Vágólapra másolva!
Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a svéd beszállító a Nagy-Britanniában árusított lóhús ügyében. A cég szerint őket is megtévesztették, a romániai vágóhidakról származó húsnak ugyanis csak marhát lett volna szabad tartalmaznia, helyette viszont a készítmény sok esetben lóhúst tartalmazott.
Vágólapra másolva!

Európai méreteket öltött szombaton a Nagy-Britanniában kirobban lóhúsbotrány, miután a marhahúsos készítményként árusított, ám nagymennyiségű lóhúst tartalmazó élelmiszerféleségeket Nagy-Britanniában forgalmazó svéd vállalat francia beszállítója Párizsban feljelentést tesz a romániai vágóhidakról származó hús miatt.

A Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott svéd vállalat francia leányvállalata szombaton bejelentette: ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, amiért lóhúst találtak olyan termékeiben, amelynek csak marhahúst lett volna szabad tartalmaznia. "Minket is megtévesztettek" - írta közleményében Matthieu Lambeaux, a Findus France vezérigazgatója. Szerinte "az ügynek két áldozata van: a Findus és a fogyasztó. Ezért ismeretlen tettes ellen hétfőn feljelentést teszünk" - tette hozzá a cég vezetője.

Nagy-Britanniában botrányt váltott ki, hogy a Findus egyes marhahúsos lasagnakészítményei valójában 60 százaléknál nagyobb arányban, sőt egyes esetekben 100 százalékban lóhúst tartalmaztak, amelynek fogyasztása tabunak számít a lóversenyek hazájában. A Franciaországban készített termék forgalmazását - amely hivatalosan a hús származási országa - pénteken Nagy-Britanniában és Svédországban is leállították.

A Findus húsimporttal foglalkozó dél-franciaországi beszállítója, a Spanghero bejelentette: feljelentést tesz a romániai vágóhíd ellen, ahonnan a húst rendelte. "Európai eredetű marhahúst vettünk, és azt továbbadtuk. Ha tényleg lóhúsról van szó, akkor azt a romániai beszállítóinkon fogjuk számon kérni" - mondta szombaton Barthélémy Aguerre, a Spanghero elnöke, de nem közölte a romániai beszállítója pontos nevét.

A románok tiltakoznak a vádak ellen

Péntek este egy fagyasztott hústermékek előállításával foglalkozó másik francia cég, a Comigel, amely szintén a Spangherótól rendeli a húst, közölte: a Nagy-Britanniában forgalmazott termékekbe Romániából érkezett a hús. A Findus marhahúsos lasagnakészítményeit valójában a Comigel luxemburgi leányvállalata állította elő.

Franciaországban a gazdasági minisztérium csalásokkal foglalkozó igazgatósága jelezte, hogy vizsgálatot rendel el a megtévesztés okának pontos megállapítására, miután nem egyértelmű, hogy a romániai vágóhidak adták-e el marhahúsként a lóhúst, vagy pedig a francia beszállító szándékosan rendelt olcsóbb lóhúst, majd azt marhahúsként adta tovább. "Minden megtévesztés hibát jelent, amely a teljes élelmiszeripari láncba vetett bizalomnak árt, és szigorúan szankcionálni kell" - mondta Stéphane Le Foll francia agrárminiszter.

Románia szombaton már tiltakozott a vádak miatt. Sorin Minea, a román élelmiszeripari vállalatokat tömörítő Romalimenta egyesület elnöke elmondta: a francia beszállítónak tudnia kellett, hogy lóhússal dolgozik, hiszen a marhahúsnak egészen más az íze, a színe és az összetétele. Állítása szerint Romániában három olyan vágóhíd létezik, ahol uniós exportra állítanak elő lóhúst, olasz és francia megrendelőknek. Úgy véli, hogy pénzügyi okokból rendelt lóhúst a francia cég, az ugyanis olcsóbb, mint a marhahús.