Félmeztelen nők ünnepelték a pápa lemondását Párizsban

2013.02.12. 13:37

Az ukrán Femen nőjogi szervezet nyolc aktivistája a Notre Dame-katedrálisban okozott botrányt.

A fiatal nők a turisták között elvegyülve, hosszú télikabátban érkeztek a székesegyházba, amit levettek magukról a Notre Dame fennállásának 850 éves alkalmából készült, átmenetileg a főhajóban kiállított új harangok előtt. Ezt követően fadarabok segítségével megszólaltatták a harangokat, s közben angolul azt kiabálták: Pope no more (Soha többé pápát!). Meztelen felsőtestükön és a hátukon a következő feliratok voltak láthatók: No homophobie (Nem a homofóbiára!), Crise de la foi (A hit válsága), Bye bye Benoit! (Viszlát, Benedek!).

Forrás: AFP/Joel Saget

A Notre Dame látogatói felháborodásukat fejezték ki, miközben a katedrális biztonsági szolgálata eltávolította el az aktivistákat az épületből. A hidegtől nem tartó ukrán nők ezt követően megközelítőleg még tíz percig a Notre Dame előtti téren maradtak és azt skandálták, hogy In Gay We Trust (Mi a melegekben hiszünk) és Dégage homophobe! (Takarodj homofób!).

A topless-akcióiról ismertté vált ukrán Femen januárban Rómában okozott botrányt, amikor aktivistái a melegek jogaiért tüntettek a Szent Péter téren, miközben XVI. Benedek pápa az úrangyala imádságot mondta dolgozószobájának a térre néző ablakából.

Forrás: AFP/Joel Saget