Vágólapra másolva!
Az olasz sajtó egyelőre csak találgatja, miért mond le XVI. Benedek, de abban egyetértenek, hogy egy betegség áll a háttérben. A pápa állítólag már tavaly március óta mérlegelte a lemondását, az olasz sajtó szerint olasz bíboros lehet az utódja.
Vágólapra másolva!

A pápa lemondását több egyházi és sajtóforrás is XVI. Benedek megromlott egészségi állapotával magyarázta hétfőn, annak ellenére, hogy a szentszéki szóvivő a bejelentés utáni órákban kizárta, hogy a pápa betegség miatt távozna. XVI. Benedek lemondására "egészségi állapota" miatt került sor - hangoztatta Salvatore Fisichella, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke hétfőn este a RAI olasz közszolgálati televízióban.

Fisichella érsek hozzátette, hogy az egyházfő a lemondását követően a Vatikánban sem marad sokáig. Lemondása után a Rómához közeli Castel Gandolfo pápai rezidenciájára költözik, majd innen a Vatikánon belüli Mater Ecclesiae kolostorba. "A kolostort is előbb-utóbb el fogja hagyni, és máshova vonul vissza" - mondta Fisichella.

A l'Osservatore Romano szentszéki napilap hétfői száma arról írt, hogy a pápa már hónapokkal korábban meghozta döntését, amelyet tavaly márciusi, Mexikóban és Kubában tett látogatása óta mérlegelt.

XVI. Benedek azért mond le, mert beteg - jelentette ki Gianluigi Nuzzi, az Il Fatto Quotidiano napilap újságírója, a Vatileaks-botrány kirobbantója. A lemondás bejelentését követő vatikáni sajtótájékoztatón Federico Lombardi szentszéki szóvivő tagadta, hogy XVI. Benedek betegség miatt távozna. Ugyanakkor a pápa betegségét firtató kérdést a szóvivő "találónak" nevezte.

Készülnek az olasz bíborosok

"Nem csak XVI. Benedek bejelentése, az új pápát megválasztó konklávé is meglepetés lesz" - jegyezte meg Marco Ansaldo, a La Repubblica olasz lap Vatikán-szakértője, aki szerint "nagy mérkőzés zajlik majd az olasz bíborosok között". Szerinte több mint valószínű, hogy a következő pápa olasz lesz: "a lengyel II. János Pállal több mint ötszáz év után először választottak nem olasz pápát. Őt is külföldi pápa követte, most ismét az olaszokon a sor" - mondta. A vatikanista újságíró szerint a következő egyházfő "testben-lélekben erős és fiatal lesz".

"Az idők kihívásaira választ adni képes, erős és bátor" utódot sürgetett Szent Péter székére Crescenzio Sepe nápolyi érsek is. Az újságok szerint XVI. Benedek lemondása megnehezítheti utódja munkáját, mivel "tiszteletbeli pápaként" Joseph Ratzinger véleményének mindig súlya lesz.

Az olasz sajtó úgy látta, a pápaválasztás nem befolyásolja az itáliai parlamenti választásokat. A szavazók egynegyede hívő katolikus, s ők a bal- és jobbközép pártok választói között egyaránt megtalálhatók.