Minden második amerikai katonát kivonnak Afganisztánból

Barack Obama Newtownban virrasztott, megemlékezés, virrasztás
Vágólapra másolva!
Barack Obama ma tartja szokásos évértékelő beszédét a kongresszus előtt. Amerikai sajtóértesülések szerint bejelenti, hogy idén felére csökkentik az Afganisztánban szolgáló amerikai katonák számát.
Vágólapra másolva!

Amerikai sajtóértesülések szerint Barack Obama amerikai elnök mai State of the Union, vagyis az Unió helyzete című szokásos évértékelő beszédben azt fogja bejelenteni a kongresszus előtt, hogy idén közel a felére, 32 ezerre csökkentik az Afganisztánban szolgáló amerikai katonák számát.

Ha igaznak bizonyulnak a sajtóértesülések, akkor az USA 2013-ben a kint szolgáló 66 ezer katonának több mint a felét fogja kivonni Afganisztánból. Az amerikai kormány 2014 végére teljesen befejezi a hadászati tevékenységét az országban, de az még nem világos, hogy utána mennyi amerikai katona maradna kint. Korábban a Fehér Ház jelezte, 9 ezer katonát tartanának kint 2014 után, de olyan elképzelések is születtek, hogy minden katonát kivonnának az országból. Januárban Obama és Hamid Karzai afgán elnök megegyezett abban, hogy fel kell gyorsítani a katonai műveletek átadását az afgán haderő részére.

Obama a kongresszus két háza előtt este 9-kor (közép-európai idő szerint hajnali három órakor) mondja el értékelő beszédét, amelyben a fő hangsúlyt a várakozások szerint a gazdaság és a középosztály helyzetére fogja fektetni. (Olvassa el a Potus bejegyzését a beszédről.)