Magyarország tíz kiképzőt küld Maliba

2013.02.14. 10:36

A hat mesterlövészből, három egészségügyi szakemberből és egy összekötő tisztből álló kiképzőcsoport március környékén utazhat Maliba.

Magyarország tíz kiképzőtiszttel járul hozzá az Európai Unió mali missziójához - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter. Kedden és szerdán Dublinban az uniós védelmi miniszterek informális ülésén is kiemelten foglalkoztak a francia és az EU-műveletekkel. Az Európai Unión belüli és a francia partnerekkel folyatott egyeztetések alapján végül - a korábbi elképzelésekkel ellentétben - nem küldünk katonákat a francia vezetésű Serval művelethez, hanem tíz kiképzőtiszttel járulunk hozzá a misszióhoz.

Az erről szóló előterjesztésről akár már a jövő héten dönthet a kormány. A hat mesterlövészből, három egészségügyi szakemberből és egy összekötő tisztből álló kiképzőcsoport március környékén utazhat Maliba.

Franciaország a Mali északi részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamista milíciák előretörésének megállítására, Mali elnökének kérésére január 11-én indított katonai akciót a nyugat-afrikai országban. A hadművelet célja Mali államiságának, területi integritásának és szuverenitásának megvédése, valamint annak megakadályozása, hogy az ország a nemzetközi terrorista csoportok központjává váljon a térségben. Az akciót az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatta.

Február 6-án Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter az Europe 1 kereskedelmi rádióban jelentette be, hogy nem fogják tovább növelni a Maliban állomásozó francia katonák számát, ami elérte a maximálisnak tekintett négyezret, és kivonásuk viszonylag gyorsan, néhány hét múlva meg fog kezdődni. Francois Hollande államfő az aznapi kormányülésen megerősítette: márciusban megkezdődik a csapatkivonás.

Cikkeinket a konfliktusról itt olvashatja.