Bűnözői klánok akarták megrongálni az Ivica Dacic szerb miniszterelnököt szállító gépet. A szerb hatóságok tájékoztatása szerint akkor akarták az akciót végrehajtani, miközben a kormányfő Dublinban tárgyalt, és a gép a reptéren várakozott. A miniszterelnök konzultált a gép személyzetével, majd ugyanazzal a repülővel hazatért Belgrádba.

A szerb rendőrség vezetése belgrádi sajtóértesülések szerint óva intette csütörtökön Ivica Dacic miniszterelnököt a kormány repülőgépének használatától, miután a belbiztonsági szolgálattól (BIA) olyan információkat kapott, hogy "bizonyos bűnözői klánok" a gép megrongálására készültek.

Mint arról a Blic című napilap online változata beszámolt, Dacicot egynapos dublini látogatása közben figyelmeztette Milorad Veljovic országos rendőrparancsnok. A kormányfő azonban - miután beszélt a gép személyzetével - ugyanazzal a repülőgéppel tért haza Belgrádba. A BIA értesülése szerint a bűnözők azt használták volna ki, hogy a szerb kormánygép órákra őrizet nélkül maradt az ír főváros repülőterén. A szándékuk az volt, hogy az okozott hiba miatt a gép lezuhanjon.

A belügyminisztérium belgrádi közleménye szerint a terv az lett volna, hogy csak kisebb, de végzetes kár keletkezzék a repülőgépben, és ne lehessen sejteni, hogy azt szándékosan okozták. Az tette volna hihetővé a véletlen meghibásodást, hogy a Learjet 31A típusú, 22 éves gép többször is meghibásodott nemrégiben.

A merénylet válasz lett volna Dacic elszánt törekvésére, hogy felszámolja Szerbiában a korrupciót és a szervezett bűnözést. A küzdelem első komoly bizonyítékaként decemberben letartóztatták az ország leggazdagabb és legbefolyásosabb üzletemberét, Miroslav Miskovicot, akit egyelőre 30 millió euró elsikkasztásával gyanúsítanak. A belgrádi ügyészség vizsgálatot folytat kormányközeli személyek és a balkáni alvilág feltételezett kapcsolatairól is.

Dacic is a viták kereszttüzébe került, miután a sajtó feltárta, hogy ő és munkatársai is kapcsolatban voltak egy gyaníthatóan kábítószercsempész emberrel. A miniszterelnök elismerte, hogy találkozott az illetővel, de azt tagadta, hogy bármi törvénytelenséget tett volna, és a sajtóban felröppentett híreszteléseket a politikai ellenfeleinek tudja be.