Putyin: 181 kémet fogtak el Oroszországban

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin szerint az orosz biztonsági szolgálatnak az is feladata, hogy megóvja a külpiacokon az orosz cégeket a korrupciótól és a szervezett bűnözéstől.
Vágólapra másolva!

Tavaly 181 külföldi kémet lepleztek le Oroszországban - jelentette be Vlagyimir Putyin a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetői állománygyűlésén. Az orosz államfő - aki az FSZB elődszervezete, a szovjet állambiztonsági szolgálat (KGB) tartalékos állományú alezredese - dicsérte a biztonsági szolgálat munkatársainak felkészültségét és bátorságát a belső és külső veszély semlegesítésében.

Vlagyimir Putyin kifejtette: az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat egyik legfontosabb feladata a terrorizmus megelőzése, egyebek közt annak megakadályozása, hogy fiatalokat bevonjanak terrorcsoportokba és bűnözői szervezetekbe.

Az elnök megengedhetetlennek nevezte az üzleti élet szereplőire való nyomásgyakorlást, a befektetések akadályozását, és felszólította a szervezet munkatársait, hogy ne avatkozzanak bele üzleti vitákba. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a külpiacokon a "becstelen versenytársaktól, a közvetlen hátrányos megkülönböztetésről, a korrupciótól és a szervezett bűnözéstől kell megóvni az orosz cégeket".

Putyin kiemelte a szólásszabadsághoz való alkotmányos jog sérthetetlenségét, de hozzátette, hogy Oroszországban "senkinek sincs joga a gyűlöletkeltésre, a társadalom és az ország szétszakítására és ezzel milliók életének, boldogulásának és nyugalmának veszélyeztetésére".

Oroszországban tavaly év végén több, különösen a parlamenten kívüli ellenzék mozgásterét szűkítő szabály lépett életbe. Jelentősen szigorították a gyülekezési törvényt, ezen kívül kötelezték a külföldi támogatású, politikai tevékenységet folytató szervezeteket, hogy külföldi ügynökként vetessék magukat nyilvántartásba, és a parlament kiterjesztette a hazaárulás büntethetőségét a nemzetközi szervezetek munkatársaira is.