Beindult a székelyzászló-ipar

Egyre többen látnak neki a zászlókészítésnek. A Magyarország és Románia közötti zászlóháború felpörgette a keresletet.

Rendkívüli módon megnőtt a székely zászló iránti kereslet a Székelyföldön, miután hetek óta dúl a zászlóháború Magyarország és Románia között - írja a Krónika című erdélyi napilap.

A zászlót általában az erdélyi magyar politikai szervezetek székházában lehet megvásárolni, de a legtöbb helyen a megnövekedett kereslet miatt elfogyott. A székely zászlókat a szervezetek egy gyergyócsomafalvi kézműves műhelytől és a csíkszeredai Csibész Alapítványtól rendelik meg, de az utóbbi időszakban egyre többen láttak neki a zászlókészítésnek, és nem megfelelő minőségű vagy színű zászlók is megjelentek.

Kolumbán Imre, a Csibész Alapítvány igazgatója a Krónikának elmondta, hogy naponta 60-70 zászlót tudnak elkészíteni. A hozzájuk forduló személyeket azonnal kiszolgálják, a pártoknak, szervezeteknek azonban gyakran várniuk kell, míg egy-egy nagyobb tétel elkészül.

Gazda Zoltán, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) sepsiszéki elnöke szerint az SZNT irodáiban nemcsak a zászlót, hanem a gépkocsikra ragasztható, Székelyföld térképét ábrázoló Sic feliratú matricát, és az SZNT autonómiastatútum-tervezetét is meg lehet vásárolni. Az SZNT helyi vezetője szerint egyre gyakrabban kérik tőlük magyarországi gyártók is a zászló pontos méreteit, színeinek kódszámát.

Veress Dávid, az Édes Anyanyelvünkért Szövetség elnöke arról számolt be, hogy nemcsak a székely, hanem a magyar nemzeti jelképek iránt is megugrott a kereslet. "A román média ingyen népszerűsíti történelmi szimbólumainkat. Jót tett az ügynek a szópárbaj, mert a székely zászló kérdése akarva-akaratlanul elválaszthatatlan a nemzeti törekvésektől" - vélte az anyanyelvápoló, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség csíkszeredai szervezeténél forgalmazza a szimbólumokat.