Műkincseket árvereztek prostituáltak javára

Vágólapra másolva!
Többek közt Salvador Dalí, Pablo Picasso, Claude Monet és Diego Rivera műveiből rendeztek árverést Mexikóban menhelyen élő egykori prostituáltak javára.
Vágólapra másolva!

A kínálatban jórészt grafikák szerepeltek, de voltak szobrok és festmények is az aukción. Az érdeklődők Dalí, Picasso, Monet és Rivera litográfiáiból válogathattak, a legnagyobb érdeklődés mindazonáltal Francisco Toledo mexikói művész, valamint honfitársa, Rafael Coronel művei iránt mutatkozott.

A felsorakoztatott tételek ára a neves művészek esetében filléresnek tekinthető 100 pesótól (1700 forint) a 70 ezer pesóig (1,2 millió forint) terjedt. A pénteki aukció szervezője a 10/10 Galéria volt, a kiállítóhely rendre civil szervezetek munkáját segíti az általa szervezett aukciókkal.

A befolyt összeget a Casa Xochiquetzal, Mexikóváros egy régi múzeuma javára fordították. A szerelem azték istennőjéről elnevezett épület egykor híres sportolók történetét mutatta be, tíz éve azonban egykori prostituáltak menhelye. Az ott élő nők életkora 60 és 75 év között mozog, korábban mindannyian az utcán éltek. A pénzből a menedéken élő 19 asszony alapvető szükségleteit fedezik: élelmet és gyógyszereket vagy épp ruhát és cipőt vesznek nekik - mondta el a 17. században épült Xochiquetzal-ház igazgatója, Jessica Vargas.