Gyújtogatók támadtak egy aranybányára Görögországban

Vágólapra másolva!
A két év múlva nyíló skourisesi aranybánya már eddig is sok indulatot gerjesztett a környezetvédők körében, a beruházó az Erdélyből is ismert kanadai Eldorado Gold Corporation.
Vágólapra másolva!

A BBC információi szerint vasárnap hajnalban körülbelül 50 maszkos hatolt be a Halkidiki-félszigeten található Skourises város aranybányájának területére. A támadók molotov-koktélokkal és gyúlékony folyadékokkal felgyújtották a Hellas Gold Site építkezésen lévő gépeket, járműveket és konténereket. Komoly károkat okoztak, a biztonsági személyzet is megsérült.

A bánya 2015-ben nyílna meg, az engedélyt két éve adta meg rá a görög állam. Azóta viszont rengeteg környezetvédő tiltakozott ellene, akik szerint a bánya megnyitása visszafordíthatatlan károkat okozna a környezetben. Úgy vélik, elpusztulnának a környék erdők, szennyeződnének a felszín alatti vizek, valamint ólom, higany és arzén kerülne a levegőbe. Ez elriasztaná a turistákat, és hátrányosan érintené az állattenyészést és a halászatot is. 2013 januárjában még utcai tüntetéseken is tiltakoztak a bánya ellen Athénban.

2012 szeptemberében az [origo] is beszámolt róla, hogy három romániai környezetvédelmi szervezet tiltakozott az ellen, hogy az Eldorado Gold Corporation úgy kapott engedélyt a zöldhatóságoktól egy cianidos aranykitermelésre az Erdélyi-érchegységben, hogy a tulajdonos-üzemeltetőtől nem követeltek részletes biztosítékokat egy esetleges balesetet követő kárrendezésre.

A cég szerint a görög aranybánya megközelítőleg 5000 munkahelyet jelentene a munkanélküliséggel küzdő Halkidiki régióban. Görögország energia- és környezetvédelmi minisztere, Asimakis Papageorgiou nemrég azt mondta egy parlamenti vitában, hogy Észak-Görögországban 20 milliárd euró értékű nemesfém rejtőzik a földfelszín alatt, és nem engedhetik meg maguknak, hogy ezt ne termeljék ki.

Tavaly a helyi lakosok jogi úton próbálták megakadályozni a beruházást, de a legfelsőbb bíróság elutasította a kérvényüket arra hivatkozva, hogy szükség van a munkahelyekre és nem bizonyítható a környezetszennyezés sem.