Nem kapnak pénzt a magyar bányászok

Vágólapra másolva!
Fizetési nehézségek miatt bizonytalanná vált azoknak a magyar bányászoknak a sorsa, akik 2001 óta egy spanyolországi szénbányában dolgoznak. A bányászokat kiközvetítő cég szerint rendeződni fog a dolgozók helyzete, akik két évig még kaphatják a spanyol munkanélküli-segélyt is. A bányászok egy részének nem lesz egyszerű a hazaköltözés, mert nekik kint van házuk, lakásuk, a gyerekeiket ott járatják iskolába.
Vágólapra másolva!

Százhúsz magyar bányász várja, hogy sorsa megnyugtatóan rendeződjön a spanyol León tartomány szénbányájában, La Roblán. Másfél hónapja nem kaptak fizetést, ráadásul a munkát szervező pécsi 2M Mecsek Marketing Kft. (2M) a kilátástalan helyzetre való tekintettel felmondta a szerződését a bányavállalattal.

Kezdetben néhány tucat dolgozó váltotta egymást egy-két hónapos turnusban, de a létszám pár év alatt elérte és állandó jelleggel meghaladta a százat. A 2M főként olyan bányászokat szervezett ki Spanyolországba, akik a kilencvenes években még a mecseki bányákban dolgoztak, ezért a megrendelők elégedettek voltak munkájukkal, a dolgozók pedig átlagban 1400 eurós fizetést kaptak.

Mint azt Várbíró Zsolt, a pécsi közvetítő cég ügyvezetője elmondta, cégük tavaly ősszel kapott utoljára kifizetést a bányavállalattól, ezért a dolgozók decemberi bérét is csak részben, a járandóság hatvan százalékának erejéig tudták kifizetni. A kifizetések elmaradása miatt már szerződést bontottak a bányavállalattal, és most az elmaradt járandóságokról tárgyalnak a céggel. Arról próbálnak megállapodni a spanyol társasággal, hogy vegye állományba az általuk kiközvetített bányászokat, egyúttal vállalja, hogy a 2M-nek el nem utalt összegből törlessze a munkavállalók elmaradt bérét is. Jó esély van rá, hogy a napokban, illetve a jövő héten mintegy húsz fő tovább foglalkoztatása már meg is valósulhat, később pedig remények szerint a többi bányász sorsa is rendeződik - tette hozzá Várbíró Zsolt.

Az Új Dunántúli Napló kedden arról számolt be, hogy a Spanyolországban dolgozó 120 fős csapat nagy része az elmaradt bérek miatt a hazatérésen gondolkodik, ha rövid időn belül nem rendeződik a sorsa. Akik most januárban vették volna fel a munkát, kaptak annyi pénzt, amennyiből meg tudták venni a hazafelé szóló repülőjegyet, és gyorsan lezárult a spanyolországi kalandjuk. A másik véglet viszont a magyar bányászok egyharmada, akik családjukkal együtt már hosszú évek óta kint élnek. A bányászok magyar kolóniát alkotnak, házat, lakást vásároltak kint, gyerekeiket ott járatják iskolába.

A lap szerint az utóbbiak számára nem csak a hazatelepülés nem egyszerű, hanem a kinti hivatalos ügyeik elintézése sem. Várbíró Zsolt biztos abban, hogy a ledolgozott műszakokért járó pénzt megkapják, hogy mikor, az viszont bizonytalan. A lap beszámolója szerint mindenesetre a 2M Kft. az összes dokumentációt előkészítette az elszámolásokhoz, a munkanélküli-ellátás igényléséhez. Utóbbi azért nem mellékes, mert hat évnél hosszabb munkaviszony után a bányászok zömét két évig megilleti a kinti munkanélküli-járadék.