Gyermekgyár miatt nyomoznak Bukarestben

Vágólapra másolva!
Vidéki román egyetemistáktól vettek petesejtet, amelyet ötszörös áron értékesítettek izraeli pároknak a romániai meddőségi klinikán.
Vágólapra másolva!

Hat helyen tartottak házkutatást nyomozók kedden Bukarestben egy petesejt-kereskedelemmel gyanúsított izraeli-román hálózat leleplezése keretében. A román rendőrség honlapján közölt közlemény szerint a hálózat tagjai 18 és 30 év közötti nőket - többnyire rossz anyagi helyzetű vidéki egyetemi hallgatókat - vettek rá, hogy bocsássák áruba petesejtjüket.

A 600-800 euró közötti összegért vásárolt petesejteket 3000 és 4000 euró közötti áron adták tovább mesterséges megtermékenyítésre váró - többnyire izraeli - pároknak. Ők a mesterséges megtermékenyítés céljából létrehozott bukaresti klinika visszajáró páciensei voltak.

A 11 tagú hálózat izraeli és román állampolgárságú orvosokból, nővérekből, embriológusokból és menedzserekből áll, akik ellen szervezett bűnözői csoport létrehozása és emberi sejtekkel való kereskedés gyanújával indult vizsgálat. A leleplezett hálózat tulajdonképpen ott folytatta, ahol 2009-ben a bukaresti Sabyc klinika abbahagyta. A szintén izraeli orvosok által működtetett klinikán csupán az árszabás volt különböző. Négy évvel ezelőtt még átlagosan 200-250 eurót fizettek egy petesejtért.

Az akkori ügy öt vádlottját 2012 novemberében öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti törvényszék, valamennyien fellebbeztek az ítélet ellen.

Az első izraeli-román "gyermekgyár" a 2005-ben leleplezett Global Art klinika volt. Ez a román fővárosba fagyasztott állapotban küldött ondósejteket Romániában gyűjtött petesejtekkel egyesítette, ezeket pedig szintén lefagyasztva juttatta vissza a feladónak. A megtermékenyített petesejtet akkor a bukaresti klinikával együttműködő külföldi intézetekben ültették be a spermát szolgáltató férfi partnerének méhébe. A román törvények tiltják az anyagi ellenszolgáltatásért történő petesejt-adományozást.