Az erdélyiek áttelepítésének lehetőségéről beszélt Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője, Székelyudvarhely egykori polgármestere a múlt héten. Szász szerint meg kell fontolni az önkéntes területfeladás lehetőségét is a kisebb létszámú Kárpát-medencei magyar közösségeknél, szerinte például Bukarestből "el lehet csalogatni magyar embereket". Egy RMDSZ-es képviselő felháborodásában elhagyta a fórumot.

A kisebb létszámú Kárpát-medencei magyar közösségek "kontrollált visszavonulásának" lehetőségéről beszélt Szász Jenő a Kárpát-medencei Képviselők Fórumán (KMKF) - írta a Maszol.ro. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője, Székelyudvarhely egykori polgármestere az Orbán Viktor kezdeményezésére létrehozott intézmény céljairól tartott beszámolójában arról beszélt a múlt héten, hogy kutatás tárgya lehet annak felmérése, nem jelent-e alternatívát az egyes magyar közösségek számára a helyben maradás ösztönzése helyett az "önkéntes területfeladás".

Szász az ülésen nem részletezte a "kontrollált visszavonulás" és az "önkéntes területfeladás" lehetséges stratégiáját, de ennek lényege a már biztos beolvadásra ítélt kisebb Kárpát-medencei magyar közösségek, köztük az erdélyi szórvány irányított kitelepítése a jelenlegi lakhelyükről - írja a Transindex erdélyi internetes oldal. Szász Jenő a Maszol.ro-nak később azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a Kárpátokon túlról, a Zsil völgyéből, Bukarestből "el lehet csalogatni" magyar embereket. "Nem azokat, akiknek hivatali küldetése van a szórványban, hanem mondjuk egy Galacon élő magyar taxist, mert nem biztos, hogy Galacon kellene felnevelnie gyermekeit" - részletezte, ám az elcsalogatás módjára és irányára nem tért ki.

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő szerint Szász Jenő szavait úgy is lehet értelmezni, hogy Magyarország a szórványmagyarok áttelepítésével oldaná meg a demográfiai problémáit, de akár úgy is, hogy Erdélyen belül a Székelyföldre telepítenének szórványközösségeket. Márton Árpád tiltakozásképpen először elhagyta az üléstermet, majd később emlékeztette az intézményvezetőt arra, hogy mintegy hatvan éve a Német Szövetségi Köztársaság hasonló döntést hozott, amelynek következményeként ma már alig egy-két német van a szász falvakban.

Szász Jenő a beszédében az úgynevezett gyöngyhalászmódszert is emlegette, amelynek lényege a magyarságukhoz jobban ragaszkodó, tehát "nemzetstratégiailag értékes" emberek kitelepítése, ám ezt az elképzelést sem részletezte. "Az sem derült ki, hogyan történne a kitelepítés. Elméleti felvetés volt, remélem, hogy az is marad" - fogalmazott a képviselő.