Felgyújtotta magát a magas áramár miatt

Vágólapra másolva!
Már halálos áldozatuk is van Bulgáriában az áramár csökkentéséért folytatott tüntetéseknek. Egy férfi az egyik tüntetésen felgyújtotta magát.
Vágólapra másolva!

Folytatódtak a kormány és a magas áramár elleni tüntetések Bulgáriában, egyes helyeken a demonstrálók összetűztek a rendőrökkel, a zavargásoknak egy halálos áldozatuk és 15 sérültjük is van - adták hírül kedden hírügynökségi jelentések.

A haláleset Veliko Tarnovóban történt, ahol egy tüntető benzinnel leöntötte és felgyújtotta magát, majd a kórházban belehalt a sérüléseibe. A gazdasági szigor, a szegénység növekedése és a hirtelen megugrott rezsi miatt napok óta tartanak tiltakozó akciókat Bulgáriában, keddre újabb tüntetéseket terveznek. Hétfőn menesztették Szimeon Gyankov pénzügyminisztert, de a tüntetők egy része szerint ez nem elég, a miniszterelnöknek is távoznia kell.

Vasárnap Bulgária húsznál több városában tízezrek tüntettek a magas áramdíjak miatt. Több helyen a belvárosok életét is megbénították a tiltakozók, akik a kormány távozását és az áramszolgáltatók visszaállamosítását követelték. A tüntetők tojással, palackokkal és gyümölcsökkel dobálóztak, villanyszámlákat égettek, és öt városban rátámadtak az áramszolgáltatók telephelyeire. A dél-bulgáriai Dupnicánál több mint 2000 ember eltorlaszolta a Görögországba vezető autópályát.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff
Tünetők csapnak össze rendőrökkel Szófiában

Bulgária áramszolgáltatási piacán három cég osztozik: a cseh CEZ, a szintén cseh Energo-Pro és az osztrák EVN. A kormány vasárnap azt közölte, hogy foglalkozni fog az emelkedő áramdíjakkal.