A pápa módosíthatja a konklávé szabályait

Vágólapra másolva!
XVI. Benedek még távozása előtt megváltoztathatja a pápaválasztó testületre vonatkozó szabályokat - jelentették be a Vatikánban.
Vágólapra másolva!

A február 28-i hatállyal lemondott pápa két módosítást tanulmányoz azokon a szabályokon, amelyeket még elődje II. János Pál alkotott meg - idézi a Reuters Federico Lombardi vatikáni szóvivőt. A változások hatással lehetnek a konklávé kezdetére.

Az egyik szabály arra a periódusra vonatkozik, amikor pápai szék betöltetlen. A II. János Pál Universi Dominici Gregis kezdetű apostoli konstitúciója szerint a pápaválasztó konklávénak 15-20 napon belül össze kell ülnie a pápai szék megüresedése után. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi szabályok szerint március 15-e előtt nem kezdheti meg a munkáját. Néhány püspök szerint viszont szeretné lerövidíteni ezt az időt.

A másik szabály, amelynek módosításán a jelenlegi pápa gondolkozik, a már összeült konklávé működésére vonatkozik.

A püspökök már világszerte megkezdték az informális egyeztetést telefonon és emailben a leendő pápa kívánatos profiljáról. A konklávén, amelyet a Sixtusi Kápolnában tartanak, 117, 80 évnél fiatalabb püspök vehet majd részt.