Ahol a melegek áttörték a hatalom kapuját

USA, melegek, pethő andris cikke, a kép illusztráció,
Vágólapra másolva!
Bár egy szüleitől félő meleg kamasznak még mindig nehéz megtennie az első lépéseket, hatalmas utat jártak be a homoszexuálisok jogaiért küzdők az Egyesült Államokban. Sok elveszett csata után begyűjtöttek néhány fontos győzelmet, és beállt mögéjük a világ leghatalmasabb embere is. Washingtoni riport az amerikai melegek felemelkedéséről.
Vágólapra másolva!

A szőke, harminc év körüli Craig Dylanwyatt gyakorlott mozdulatokkal készíti a meleg férfiaknak szánt apró csomagokat. Először egymás mellé rak egy csomó óvszert és sikosítót, majd egy használati útmutató kíséretében beteszi őket egy-egy nejlontasakba. A meglehetősen lényegretörő útmutató négy fotó segítségével mutatja be, miként kell az óvszert a merev péniszre felhelyezni (csípd meg! - tekerd le! sikosítsd be! - használd!), a kártya másik oldalán pedig olvasható a csomag neve: FUKIT, ami egy szójáték a készlet és a közösülés szó trágárabb verziójának összeolvasztásából.

Forrás: Pethő András [origo]
Craig Dylanwyatt FUKIT csomagokat állít össze Washingtonban

A csomagolás a Washington belvárosában található Green Lantern nevű melegbár első emeleti különtermében zajlik. Itt gyűlnek össze minden kedden annak a szervezetnek az önkéntesei, amely a csomagokat terjeszti az éjszakai szórakozóhelyeken. Láthatóan összeszokott társaságról van szó, kellemesen beszélgettek egymással a sikosítókkal és óvszerekkel megpakolt asztalok felett tudósítónk látogatásakor.

Craig Dylanwyatt már öt éve csinálja, általában havonta kétszer szokott eljönni. Egy vidéki kisvárosban nőtt fel Kentucky államban, ahol ugyan időnként tapasztalt diszkriminációt, de itt, Washingtonban nem volt semmi gondja a szexuális irányultsága miatt. Nyíltan és magabiztosan beszél erről a lényegében privát dologról, és habozás nélkül engedélyezi azt is, hogy fotók készüljenek róla. Készségesen nyilatkoznak a csomagolás más résztvevői is, és ez a felszabadultság általában is jellemző az Egyesült Államokban élő melegekre.

Személyesen megszólítva

San Franciscóban például egyáltalán nem szokatlan, ha két férfi között elcsattan egy csók az utcán, de ettől a híresen melegbarát nagyvárostól távol is tapasztalni hasonlót. Az [origo] tudósítója még tavaly ősszel egy virginiai elnökválasztási kampányrendezvényen beszélgetett egy helyi tanárral, aki mellett két tizenéves lány ölelgette egymást. "Ő a lányom" - mutatott rá a középkorú férfi az egyikre, majd kissé zavartan motyogva kereste a szavakat a másikra, de a lánya nevetve közbevágott: "Apa, ő a barátnőm." (Az angol "girlfriend" kifejezés egyértelmű szerelmi kapcsolatra utal.)

Bár mindez nem jelenti azt, hogy ne érnék időnként verbális vagy akár fizikai támadások is az amerikai melegeket, erőt ad nekik, hogy a legmagasabb szinten vannak támogatóik. Ennek a legegyértelműbb jele az volt, amikor egy hónappal ezelőtt az Egyesült Államok történetében először elhangzott a "gay" (angolul: meleg) szó az elnöki beiktatási beszédben, méghozzá nem is akármilyen szövegkörnyezetben. Barack Obama a melegjogi küzdelmet a nők és az afroamerikaiak egyenlőségéért folytatott harccal állította párhuzamba, és kijelentette, "az útunk nem ér véget, amíg a meleg fivéreink és nővéreink nem részesülnek ugyanolyan jogi bánásmódban, mint bárki más - mert ha tényleg egyenlőnek teremtettek bennünket, akkor el kell fogadni, hogy az egymás iránti szeretetnek is egyenlőnek kell lennie".

A beszédet követő reakciók alapján ezek a mondatok nagyon sokat jelentettek a melegeknek. "Személyesen megszólítva éreztem magam" - mondta az óvszeres csomagok terjesztését szervező Brant Miller, aki szerint a melegek eddig legfeljebb annyit érezhettek, hogy a politika foglalkozik az ügyeikkel, de "nem gyakran fordul elő, hogy megszólít bennünket az elnök".

Obama kacskaringós útja

A tavalyi választási kampányban a meleg aktivisták és adományozók által erősen támogatott Obama most már teljes mellszélességgel kiáll a jogegyenlőség mellett, de ez nem volt mindig így. Sokáig nem volt hajlandó például egyértelműen állást foglalni abban, hogy szerinte lehetővé kell-e tenni a melegházasságot, vagy nem. Bár még a 90-es évek közepén egy helyi kampányban azt mondta, támogatja a melegek házassághoz való jogát, amikor tíz évvel később országos politikai szereplővé vált, nem fogalmazott ennyire világosan. Sokáig csak annyit mondott, hogy még "formálódik" az álláspontja a kérdésben, és csak tavaly tavasszal állt ki a nyilvánosság elé azzal, hogy támogatja az azonos neműeknek ezt a jogát.

Forrás: AFP/Jevel Samad
Tüntetés a melegek házasságáért Obama első elnöki ciklusa idején

Ez akkor komoly áttörést jelentett, és egy washingtoni melegjogi aktivista, Patrick L. Wojahn szerint nagy szerepe volt az elnöki kijelentésnek abban is, hogy tavaly novemberben sikerült megnyerniük a népszavazást, amelyet Maryland államban tartottak a melegházasság engedélyezéséről. "Amit Obama tett, az megváltoztatta a játszmát" - magyarázta egy külföldi újságírók számára tartott beszélgetésen a harmincas éveinek közepén járó jogász, aki aktív részese volt a népszavazási kampánynak. Wojahn szerint Obama szava különösen sokat jelentett az afroamerikai és a latin választók körében, akiket előtte a melegjogok kiterjesztésére idegenkedve tekintő konzervatív szavazóbázisként könyveltek el. A népszavazás az elnökválasztással egy időben zajlott, és Wojahn egy főként feketék és latinok által lakott körzetben követte a szavazást, amelyet végül meg is nyertek. "Obama nélkül ez nem ment volna."

Jönnek az újabb ütközetek

Maryland mellett népszavazás volt akkor Maine, valamint Washington államban is, és ott szintén a melegházasságot támogató szavazatok voltak többségben. A melegjogi aktivisták ezt fordulópontként értékelték, előtte ugyanis mindig elbukták a hasonló referendumokat, és harminc másik államban az alkotmányba is belefoglalták azt, hogy házasság csak férfi és nő között létezhet. Lehetséges ugyanakkor, hogy meg tudják fordítani ezeket az elveszettnek tűnő csatákat is, márciusban ugyanis a legfelsőbb bíróság elé kerül két, a melegjogokkal kapcsolatos ügy. Az egyikben arról kell dönteniük a bíráknak, hogy vajon jogszerű volt-e az a Kaliforniában tartott népszavazás, amely megtiltotta az államban a melegházasságot, a másikban pedig arról van szó, hogy alkotmányos-e az a szövetségi törvény, amely szerint az azonos nemű házaspárok nem jogosultak ugyanazokra a jóléti juttatásokra, mint a heteroszexuálisok.

Ezek lesznek a legújabb csaták az évtizedek óta tartó melegjogi küzdelemben, és a melegek várhatóan ebben is számíthatnak Obama támogatására. Bár az elnök az azonos neműek házasságát támogató első nyilatkozatában még azt mondta, szerinte az egyes államoknak kell ebben dönteniük, a januári beiktatási beszédéből inkább azt lehetett kiolvasni, általános célnak tartja a melegek jogegyenlőségének kiterjesztését. A kiszivárgott információk szerint az elnök nemcsak szónoki támogatást kíván nyújtani, hanem a kaliforniai népszavazásról szóló legfelsőbb bírósági ügyben jogi segítség adását is fontolgatja. A szövetségi juttatásokról szóló törvény bíróság előtti védelmét pedig már két évvel ezelőtt feladta a Fehér Ház.

A visszaküldött karácsonyi üdvözlet

A látványos eredmények ellenére ugyanakkor a melegjogi aktivisták úgy érzik, még sok a tennivaló az egyenlőség megteremtése érdekében. Patrick L. Wojahn szerint a családjogi diszkrimináció felszámolása mellett komolyabb erőfeszítésekre lenne szükség például a homoszexuális diákok iskolai zaklatása ellen, és nagyobb védelmet kellene biztosítani a transzszexuálisok, vagyis nemet váltó emberek számára.

Forrás: AFP/Daniel Garcia
Férfiak egy melegbárban az Egyesült Államokban

Úgy érzi, emellett még sokat kell tenni az előítéletek leküzdéséért is, amelyekkel időnként ő is szembesül. Wojahn tagja a Washington külvárosának számító College Park képviselőtestületének, és amikor egy karácsonykor a választóknak küldött üdvözlőlapon beszámolt a férjével együtt folytatott melegjogi munkájukról, az egyik korábbi támogatójától azt a választ kapta, máskor ne próbálja ráerőltetni a saját nézeteit, és inkább ne küldjön neki ünnepi üdvözleteket.

Egyértelmű diszkriminációs esetet nem tapasztalt az utóbbi években a Marylandi Egyetem melegjogi központjának vezetője, Luke Jensen sem, szerinte azonban a hozzájuk forduló dikákok problémái most is hasonlóak, mint az iroda 25 évvel ezelőtti nyitásakor. "Ezek legtöbbször személyes kérdések, és már az ajtón belépni is komoly döntés. Jellemzően olyan problémákkal érkeznek, hogy miként beszéljenek a szexuális irányultságukról a szüleiknek. Vagy esetleg már elmondták nekik, de nem sikerült túl jól" - magyarázta az idős férfi a központ irodájában, egy hatalmas könyvespolc mellett, amely tele volt a homoszexualitás témájával foglalkozó könyvekkel, illetve meleg szerzők műveivel.

Sok nehézséggel szembesülnek tehát továbbra is az amerikai melegek, de a jogegyenlőségért folytatott küzdelmükhöz lökést ad az is, hogy a közvélemény-kutatások szerint többségben vannak, akik támogatják például a házassághoz való jogukat. Az még inkább bizakodással töltheti el őket, hogy a fiatalabb korosztályban nagyobb a támogatottsági arány, és a politikai egység is formálódni látszik, miután nemcsak az Obama által vezetett demokraták többsége, hanem egyre több republikánus politikus is kiáll a melegjogok kiterjesztése mellett.

Elégedettséggel követi ezt a washingtoni Green Lantern bárban óvszeres csomagokat készítő Craig Dylanwyatt is, aki a politikai változásokról szóló kérdésre ugyan először azt mondta, hogy "nehéz egy ennyire megosztott országban" eljutni a melegek teljes elfogadásáig, de aztán egy pillanatnyi szünet után hozzátette: "Szerencsére egyre kisebb ez a megosztottság."