Chávez kórteremben tartja a kormányüléseket

Vágólapra másolva!
A rákbetegsége miatt többször műtött venezuelai elnök beszélni nem tud, de írásban és más eszközök segítségével kommunikál a minisztereivel.
Vágólapra másolva!

Továbbra is Hugo Chávez elnök irányítja Venezuela ügyeit - hangsúlyozta alelnöke, beszámolva arról, hogy a hét eleje óta Caracasban ápolt politikus több mint ötórás kormányülést tartott a kórházban. Nicolas Maduro alelnök a VTV venezuelai köztévének nyilatkozva cáfolta azokat a Twitteren terjedő híreszteléseket, amelyek szerint az elnök rákbetegsége miatt hatalmi vákuum alakult volna ki a dél-amerikai országban.

Az 58 éves baloldali vezető, aki jelenleg a torkába vezetett, légzését segítő cső miatt nem tud beszélni, "írásban és más eszközök segítségével" kommunikált minisztereivel - mondta el Maduro. Chávez három ülésben, összesen öt és fél órán át tárgyalt a kabinet tagjaival, és közben a lehető legenergikusabban viselkedett. A decemberben másfél éven belül negyedszer megműtött elnök, akit legutóbb több mint két hónapig ápoltak a kubai fővárosban, Maduro szerint határtalan örömét fejezte ki, hogy újra Caracasban lehet.

Az alelnök elmondta, hogy minisztereivel Chávez az ország gazdasági problémáinak megoldásáról tanácskozott, és áttekintette velük az országos léptékű szociális intézkedések végrehajtásának menetét. A kormányülés eredményeképpen "fontos gazdasági döntések születtek, egyebek közt az országunk ellenségei által a nemzeti valuta ellen intézett támadás kivédéséről" - mondta Maduro.

Venezuela baloldali kormánya két hete drasztikusan leértékelte az ország valutáját az amerikai dollárral szemben, a dollár fix átváltási árfolyama a korábbi 4,3 bolívarról 6,3 bolívarra változott. A szakértők által régóta várt lépés nagyarányú áremelkedést okozhat a súlyosan importfüggő dél-amerikai országban.