Szivárog az amerikai atomtemető

Vágólapra másolva!
Egyre több tartályból szökik a radioaktív folyadék Hanfordban, ahol a második világháború alatt nyitották meg a világ egyik első nukleárishulladék-lerakóját.
Vágólapra másolva!

A múlt héten nagy vihart kavart Amerikában a hír, miszerint a legrégebbi amerikai atomtemető 177 föld alatti tartályának egyikénél szivárgást észleltek. Mára viszont kiderült, hogy további öt tárolóból is radioaktív anyag folyik ki a szabadba, bár ez közvetlen veszélyt állítólag nem jelent a környéken lakók egészségére, és az ellenőrző kutakban sem mértek a szokásosnál magasabb sugárzást.

Az egykor szigorúan titkos lerakóhelyet 1943-ban, az első atombomba-kísérletekkel párhuzamosan építették, a tartályokban pedig több millió liter radioaktív folyadékot tárolnak, amit az évtizedek során halmoztak fel. Egészen 1989-ig folyt plutóniumbomba-gyártás az 1500 négyzetkilométeres területen, de a több milliárd dolláros rehabilitációs munkálatokat a mai napig nem tudták befejezni. A szennyezettség mértékét érzékelteti, hogy a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (EPA) becslései szerint a bombagyártás időszakában összesen 1,8 milliárd liter fertőzött vizet engedtek a talajba.