Depardieu beleszeretett a csecsen elnökbe

Vágólapra másolva!
A csecsen főváros, Groznij háború utáni újjáépítéséről és Ramzan Kadirov csecsen vezetőről forgatna filmet francia-orosz-angol-amerikai koprodukcióban Gérard Dépardieu orosz állampolgár.
Vágólapra másolva!

Az Apai szív című filmmel a francia színész - aki vasárnap előzetes bejelentés nélkül ismét Groznijba érkezett - úgymond, be akarja bizonyítani, hogy Csecsenföldön is lehet "nagy filmet" csinálni. Egyben meg akarja mutatni, "hogyan sikerült egyetlen embernek öt év alatt a semmiből újra felépítenie a várost". Depardieu, aki másodszor látogatott Csecsenföldre, újfent szeretetéről biztosította Oroszországot és Csecsenföldet, és "nyitott és melegszívű" embereknek nevezte a csecseneket.

"Biztos vagyok benne, hogy az itt élő emberek boldogok, mert ahhoz, hogy valaki úgy táncoljon és énekeljen, mint ahogy azt a csecsenek teszik, igazán boldognak kell lenni" - idézte egy csecsen elnöki közlemény a 64 éves francia filmsztárt, aki maga is táncra perdült vendéglátójával, a muzulmán többségű köztársaságot 2004 óta vaskézzel irányító Kadirov elnökkel együtt.

A Groznijban nagy pompával fogadott Depardieu a híres kaukázusi népi táncot, a lezginkát ropta.

Az orosz állampolgárságot adózási okokból felvevő Depardieu tavaly októberben barátkozott össze a Moszkva-barát csecsen elnökkel, aki fényes gálavacsorán látta vendégül vasárnap este.

Kadirov "nagybetűs Embernek, humanistának" nevezte Depardieu-t, aki előtt szerinte a világ bármely országa habozás nélkül megnyitná kapuit. "Hála istennek eljött az idő, amikor világhírességek Oroszországban akarnak élni" - tette hozzá az elnök, akit emberi jogi aktivisták diktátornak tartanak.

Depardieu szombaton a mordvinföldi Szaranszkba látogatott, ahol bepecsételték útlevelébe ottani névleges lakcímét. Ebből az alkalomból közölte, hogy sűrűn el akar látogatni Szaranszkba. Elmondta, meg akar tanulni oroszul, hogy eredetiben olvashassa az orosz klasszikusokat.