A világ legértéktelenebb pénzérméje

Vágólapra másolva!
Mindössze egyezred forintnyi az értéke az üzbegisztáni tijinnek, amely a valaha volt legértéktelenebb pénzérme.
Vágólapra másolva!

Februárban Kanadában megszüntették az egypennysek gyártását, mivel az előállításuk többe kerül, mint a pénzérme névértéke. A kanadai pénzérme azonban így is messze volt attól, hogy a világ legértéktelenebbje legyen - olvasható a BBC-n.

Rendszeresen előfordul, hogy a magas előállítási költségek miatt nem gyártanak tovább egy pénzérmét. Az Egyesült Államokban 1857-ban szüntették be a félcentesek gyártását, az Egyesült Királyságban pedig 1984 óta nem gyártanak félpennyst, és Magyarországon is emiatt szüntették be a közelmúltban az egy- és kétforintosok gyártását.

Az USA-ban és az Egyesült Királyságban mozgalmak is indultak, hogy töröljék el az egycentest, illetve egypennyst a használhatatlansága miatt, de még így sincsenek a közelében a mianmari váltópénznek, a pjának, amelynek egy egysége 0,0026 forintot ér (azaz 0,26 fillért). A valaha volt legértéktelenebb váltópénz pedig az üzbegisztáni tijin, amelynek 0,11 fillér lenne az értéke.

A BBC szerint Üzbegisztánban ritkaságnak számít az egytijines, sokkal valószínűbb, hogy egy doboz gyufát vagy cukorkát adnak visszajáróként.