Leváltották a szlovén miniszterelnököt

Vágólapra másolva!
A bizalmatlansági indítvánnyal megbukó Janez Jansa utódja Alenka Bratusek lesz. Ha kormányt alakít, a 43 éves Bratusek lesz az első nő Szlovénia élén.
Vágólapra másolva!

Szerdán késő este a ljubljanai parlament konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal leváltotta Janez Jansa miniszterelnököt, és Alenka Bratuseket választotta meg új kormányfővé.

A Jansa vezette jobbközép kormány mindössze 13 hónapig volt hatalmon, helyére a parlament döntésének megfelelően a legnagyobb ellenzéki párt, a baloldali Pozitív Szlovénia ideiglenes elnöke, a 43. születésnapját márciusban ünneplő Bratusek lép. Alenka Bratusek számára két hét áll rendelkezésre a kormány megalakítására, és amennyiben erőfeszítéseit siker koronázza, először áll majd nő a kormány élén az 1991-ben függetlenné vált országban.

Bratusek rögtön a megválasztása után letette a hivatali esküt, és rövid beszédében arra tett ígéretet, hogy minden tőle telhetőt megtesz a demokráciába vetett bizalom és a jogrend helyreállítása érdekében. Az új kormány megalakulásáig a Janez Jansa vezette kabinet ügyvezetői minőségben hivatalban marad. Janez Jansa (Demokrata Párt, SLS) kormányfő ellen korábban korrupciós vádat fogalmaztak meg a hatóságok, Jansa ugyanis nem tudott elszámolni a magánszámláján lévő 210 ezer euróval.