Hugo Chávez halálhírét keltették

Vágólapra másolva!
Egy panamai diplomata szerint Hugo Chávez venezuelai elnök már napok óta halott. Információját senki nem erősítette meg, hivatalosan Chávez légzési nehézségekkel küzd.
Vágólapra másolva!

Több internetes hírportál és televízió is beszámolt Hugo Chávez bolíviai elnök haláláról szerdán este. Még a CNN chilei adása is közölte a halálhírt, amit azonban a venezuelai hivatalos szervek nem erősítettek meg, és később a CNN is közölte a Twitteren, hogy nem tudja megerősíteni az információt.

A hír ugyanakkor egészen hihető: a venezuelai elnök szervezetében 2011-ben találtak daganatot, évek óta küzdenek az egészségéért, és december eleje óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Január 10-én nem volt ott negyedik elnöki ciklusának beiktatási ceremóniáján. A legutóbbi hivatalos információk szerint légzési nehézségekkel küzd, csövön át lélegeztetik, és beszélni sem tud.

Hugo Chavez venezuelai elnök és lányai a kubai Granma című újságot olvassák Havannában Forrás: AFP

A halálhír egyetlen forrása egy panamai ügyvéd és diplomata, korábban Panamának az Amerikai Államok Szövetségéhez delegált nagykövete, Guillermo Cochez, aki meg nem nevezett venezuelai kormánybeli forrásokra hivatkozva nem kevesebbet állít, mint hogy az elnök december 30. óta az agyhalál állapotában van, és végül a lányai döntöttek úgy pár nappal ezelőtt, hogy lekapcsolják az őt életben tartó gépeket. Cochez arról is beszélt a chilei televíziónak, hogy felszólítja a venezuelai kormányt: hazudtolja meg az állításait, ha tudja.

Cochez arra is utalt, hogy a Chávezről állítólag február 14-én készült, lányaival közös kép - amelyen a Granma kubai lap aktuális példányát olvassa (lásd fent) - manipulált. Ezt azonban nehéz megállapítani a nem a legjobb minőségű képről, amely Chávez legutóbbi kubai kezelése alkalmával készült.