Pekinget ellepte a sivatagi homok

Vágólapra másolva!
A sivatagi homok okoz gondot több kínai tartományban, Pekinget is beterítette a por, máshol autópályákat kellett lezárni.
Vágólapra másolva!

Északról érkezett finom szemcséjű, sárgás sivatagi homok terített be a kínai fővárost csütörtökön. A levegő minősége ismét a veszélyes tartományba került - közölte a pekingi környezetmegfigyelő központ.

A PM2,5 nagyságkategóriájú, vagyis az egészségre különösen káros finom porszemcsék egy köbméter levegőben mért koncentrációja a déli órákra Peking kerületeinek többségében elérte az 500 mikrogrammot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) normája szerint 25 az egészségügyi határérték napi átlagban, míg Kínában az országos szabvány 75.

A pekingiek az utóbbi idők egyik legrosszabb napját élik: a kavargó homok gondokat okoz a közlekedésben, több a baleset, és nemcsak a szabadban, de a lakásokban is - a zárt ablakok ellenére - fojtó a levegő.

A helyzet nem sokkal jobb az észak-kínai Tiencsinben sem, ahol 27 megfigyelőállomás adatai alapján 300 felett van a PM2,5 értéke, és a szmog miatt a négyes fokozatú skálán a második szintű figyelmeztetés van érvényben. A Tiencsinen áthaladó autópálya különböző szakaszait a látótávolság kritikussá válása miatt lezárták.

A homok- és szélviharok végigsöpörtek a sivatagos Belső-Mongólia középső és nyugati részein, ahol ugyancsak homályba merültek egyes régiók, sokat romlott a levegő minősége. A homokból jutott az északi Hopej tartományba, de a kelet-kínai Pohaj-öbölbe is.