Kritikusai még belerúgtak a távozó pápába

XVI. Benedek Pápa, utolsó audiencia, mivel fogja eltölteni a nyugdíjas éveit a pápa
Vágólapra másolva!
Egy kiugrott brazil pap, az ausztrál egyház feje és egy svájci teológus is bírálta a posztjáról csütörtökön távozó pápát. XVI. Benedek szerintük képtelen volt irányítani az egyházat, de míg a brazil szerint jól tette, hogy lemondott a "karizma nélküli pápa", az ausztrál úgy vélte, nagyon rossz precedenst teremtett.
Vágólapra másolva!

Leonardo Boff, a latin-amerikai felszabadítási teológia neves képviselője, a katolikus egyház kíméletlen bírálója XVI. Benedeket "karizma nélküli" pápának nevezte, aki "képtelen volt irányítani az egyházat". A brazil Boff - volt római katolikus pap és a ferences rend tagja az 1980-as években összeütközésbe került a nyolc éve pápává választott Joseph Ratzingerrel, aki akkor a Hittani Kongregáció prefektusa volt.

Boff, aki a Rio de Janeiró-i állami egyetem nyugalmazott teológiaprofesszora, egy korábbi interjúban "vallási terrorizmussal" is vádolta a pápát, most egy német hírügynökségnek azt mondta, a 85 éves egyházfő kétségbeesésében mondott le, mert már "nem tudta ellenőrzése alatt tartani a római kúriát". Bíborosként több mint száz teológust ítélt el, a felszabadítási teológiát "megfojtotta", a szegényeket pedig "elveszítette" az egyház számára.

"Bedobta a törülközőt"

"Bedobta a törülközőt, felismerte önnön fizikai, pszichikai és spirituális korlátait, és alázattal meghozta a helyes döntést: leköszönt" - jelentette ki a 74 éves Boff, akit a ferences rend tagjaként 1964-ben szenteltek pappá. Az 1970-es években a felszabadítás teológiájának vezető alakjaként a szegények és kirekesztettek megsegítéséért emelt szót, e tevékenység hiányát vetette a klérus szemére. Műveiben a krisztusi tanítást marxista elemekkel elegyítette, de a bírálatára nem nyitott Róma marxizmussal vádolta meg.

Boff szerint az új pápa első feladata a kúria reformja lesz, mert az intézmény "hataloméhes személyek barlangjává" vált, telve "intrikával és gonosz pletykával". A Vatileaks-botrány leleplezte a vatikáni belső folyamatokat. "Ez mindig is így volt, ezért volt sok olyan pápa a történelemben, akit megmérgeztek, meggyilkoltak és deportáltak" - mondta.

Destabilizálta az egyházat

Az új pápának "egészséges emberszemlélettel" kell rendelkeznie, amilyen például XXIII. János pápát is jellemezte, aki 1958 és 1963 között irányította az egyházat, és elindította a II. vatikáni zsinatot. Olyan embernek kell lennie, aki szereti az életet és a népet, és nem foglya elavult doktrínáknak - vélte Boff, aki 1992-ben, amikor Róma megpróbálta elhallgattatni, megvált papi hivatásától, és kilépett a ferencesek rendjéből. Évtizedek óta küzd a katolikus papok kötelező nőtlenségének (cölibátus) megszüntetéséért, valamint a nők pappá szentelésének engedélyezéséért.

George Pell bíboros, az ausztráliai katolikus egyház feje azt vetette a távozó pápa szemére, hogy visszalépésével destabilizálta az egyházat, és hogy képtelen volt megvalósítani a katolikusok egységét. A pápaválasztó bíboros az ausztrál televíziónak nyilatkozott, szerinte a kormányzás "nem volt XVI. Benedek erőssége", és pápaságának árnyoldalaként említette a Vatileaks-botrányt, amely "rontotta a római kúria hitelét".

"Úgy gondolom, hogy a Vatikán kormányzását a pápa környezetében lévő emberek biztosítják, és ez nem mindig fényes. Ez nem az én magánvéleményem, sokan vélekednek így" - mondta a bíboros egy másik, a vatikáni rádió által sugárzott beszélgetésben.

Bátor pápára lesz szükség

Pell szerint a pápa - hét évszázada első - lemondása "rossz precedenst" teremt. "Akik példának okáért a jövőben nem fognak egyetérteni a pápával, megkísérlik majd, hogy kampányt indítsanak a lemondatásáért." Leköszönésének február 11-i bejelentésével a német pápa "nagyon jól tudta, hogy ez szakítást jelent a hagyományokkal, ami némileg destabilizálja az egyházat".

Az ausztrál bíboros szerint XVI. Benedek utódának olyan embernek kell lennie, aki őrzi a hagyományt hitben és erkölcsben egyaránt, mert ezek támadásoknak vannak kitéve. Emellett rendelkeznie kell "jelentős egyházmegyés lelkipásztori tapasztalattal, és képesnek kell lennie arra, hogy javítsa a római kúria erkölcsét, és talán erősítse fegyelmét" - mondta az ausztrál bíboros.

Alig nyolcévi pápasága alatt XVI. Benedek fontos reformokat akadályozott meg - vélekedett Hans Küng az RBB-Inforadio német rádióállomásnak nyilatkozva. A svájci teológus, akinek évtizedek óta feszült a viszonya a Vatikánnal, rámutatott: a fogamzásgátlás, a terhességmegszakítás és a válás kérdésében a katolikus egyháznak lépnie kell, ha nem akar még több hívőt elveszíteni. "Az egyház mély válságban van, a problémák megoldásához bátor pápára lesz szükség" - mondta.