Félszáz egyiptomi kopt keresztényt tartóztattak le Líbiában, miután túl sok kegytárgyat találtak náluk. Elsősorban illegális határátlépéssel vádolják őket, de hittérítés kísérlet miatt is bajba kerülhetnek.

Bengáziban a héten letartóztattak 48, hittérítéssel vádolt egyiptomi keresztényt - közölte pénteken a kelet-líbiai város biztonsági szolgálatainak egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője.

A városi piacon dolgozó egyiptomi kereskedőket vettek őrizetbe, miután azok "gyanús tevékenységet folytattak". A csoport tagjainál bibliákat, áttérésre buzdító röpiratokat, valamint Krisztust és az egyiptomi kopt keresztény egyház 2012-ben elhunyt fejét, III. Senuda pápát ábrázoló képeket találtak, melyek nem a személyes  tárgyaik voltak - állította az illetékes.

A muszlim Líbiában tilos a keresztény hittérítés. A libanoni Daily Star angol nyelvű lap internetes verziójában az AFPhírgynökségre hivatkozva ugyanakkor azt írta, hogy az egyiptomiak ellen a fő vád az, hogy illegálisan léptek Líbia területére.

Február közepén szintén hittérítés gyanújával tartóztattak le Bengáziban egy dél-afrikai, egy egyiptomi, egy dél-koreai és egy svéd-amerikai kettős állampolgárt, tavaly pedig a Nemzetközi Vöröskereszt volt kénytelen bezárni bengázi képviseletét, miután bibliák osztogatásával és hittérítési próbálkozással vádolták meg a munkatársait.

Moamer Kadhafi rezsimének 2011-es bukása óta a Líbiában élő keresztény kisebbség többször aggodalmát fejezte ki az iszlám szélsőségek erősödése miatt. Decemberben két egyiptomi meghalt egy líbiai kopt keresztény templomban történt robbanásban.