Obama kormányzó lenne

Vágólapra másolva!
Indul a kenyai kormányzói választásokon Obama. Malik Obama, Barack féltestvére.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök kenyai féltestvére is indul egy kormányzói posztért Kenyában, a hétfői általános választásokon. Malik Obama azt mondta: nem tagadhatja meg a nevét és az Egyesült Államok elnökéhez fűződő kapcsolatát, ezért Obama néven indul. Azt nem tudja, hogy a rokonság milyen hatással lesz majd a választási eredményre.

A független jelöltként induló Malik Obama nemcsak nevével, hanem választási programjával is amerikai féltestvérét idézi meg: ugyanazzal a kulcsszóval - a változással - kampányol, mint Barack Obama 2008-ban. Kormányzóként a szegénység felszámolásáért, az infrastruktúra és az ipar fejlesztéséért dolgozna a nyugat-kenyai Siaya megyében.

Malik és Barack Obamának közös apjuk van, aki elhagyta az Egyesült Államokat visszatért Kenyába, amikor Barack két éves volt. Az idősebb Barack Obamának hat gyereke született Kenyában.

Az afrikai országban hétfőn elnök-, parlamenti és önkormányzati választásokat tartanak, első alkalommal azóta, hogy a 2007-es választások után a feltételezett csalások miatt véres zavargások robbantak ki. Több mint ezren meghaltak, és többszázezer ember hagyta el otthonát.

Az elnökválasztás egyik esélyese Uhuru Kenyatta miniszterelnök-helyettes, aki ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) emberiesség elleni bűncselekmények címén eljárást indított, mert a gyanú szerint felbujtóként közreműködött a 2007-es erőszakcselekményekben. Ennek ellenére egy kenyai bíróság engedélyezte indulását, mivel az ICC mindeddig nem találta bűnösnek az ellene felhozott vádpontokban. Kenyatta legfőbb riválisa Raila Odinga miniszterelnök. Őt a 2007-es választási kampányban William Ruto volt felsőoktatási miniszter támogatott, akit az ICC ugyancsak perbe fogott emberiesség elleni bűncselekmények vádjával.