Hullanak az al-Kaida vezetői Maliban

Vágólapra másolva!
Pár nap leforgása alatt a második magas rangú vezetőjüket veszítették el a Maliban harcoló iszlamista lázadók. A félszemű néven ismert parancsnokot csádi katonák ölhették meg.
Vágólapra másolva!

Csádi katonák Maliban megölték Mohtar Belmohtart, az al-Kaida észak-afrikai szárnyának egy újabb vezérét - közölte szombaton a csádi hadsereg.

"Március 2-án, szombaton délben az Észak-Maliban harcoló csádi erők teljesen leromboltak egy iszlamista terrorista bázist. Az akcióban meghalt több terrorista, köztük a vezérük, Mohtar Belmohtar, a félszemű" - mondta a csádi nemzeti televízióban beolvasott közleményében a hadsereg szóvivője, Zacharia Gobongue tábornok.

Idriss Deby csádi elnök egy nappal korábban erősítette meg Abdel-Hamíd Abu Zeidnek, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) elnevezésű terrorcsoport egyik legfontosabb vezetőjének a halálhírét.

A csádi katonák a francia különleges erők oldalán igyekeznek felszámolni az al-Kaidához kötődő lázadók fészkeit az algériai határ térségében, miután a januárban indított francia intervenció hét hét alatt megtörte az iszlamisták uralmát Mali északi részén.

Az algériai születésű Belmohtar Afganisztánban kapott kiképzést, majd hazatérve több mint két évtizeden át harcolt iszlamista lázadóként, ekkor vesztette el az egyik szemét. Nemrég megalapította a saját csoportját. Őt sejtették amögött, hogy az al-Kaida egy januári algériai akciója során meggyilkolt 37 túszt - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

A halálhírét egyelőre nem erősítették meg független források, de ha igaznak bizonyul, az a Maliban harcoló iszlamisták számára nagy csapás lesz - jelentette a BBC nyugat-afrikai tudósítója.