Hazamehetett a kórházból II. Erzsébet, akit egy fertőző betegség miatt ápoltak a VII. Eduárd király kórházban.

Hazatérhetett hétfőn délután a brit uralkodó, akit előző nap szállítottak kórházba emésztőszervi fertőzés miatt. Az idén 87 esztendős II. Erzsébet királynő már péntek óta szenvedett a gasztroenteritisz tüneteitől, de az eredeti tervek alapján első számú rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő windsori kastélyban pihent volna felépüléséig. Orvosai azonban vasárnap délután úgy döntöttek, hogy indokolttá vált az idős uralkodó kórházi kezelése, így a királynőt a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni kórházba szállították.

Az első hivatalos bejelentés kétnapos kórházi tartózkodást valószínűsített, az uralkodó azonban 24 óra elteltével távozhatott a királyi család házi kórházának számító intézményből. A királynő láthatóan jó állapotban, mosolyogva hagyta el a kórházat, a kapuban elbúcsúzott a személyzet tagjaitól, majd beszállt a hivatali Bentleybe és a fő londoni rezidenciára, a Buckingham-palotába hajtatott. A királyi család más tagjai nem voltak jelen, és rövid kórházi kezelése során nem is látogatták meg az uralkodót.

Ez hagyomány a brit monarchia gyakorlatában: ha a király család valamely magas rangú tagja kórházi kezelésre szorul, rokonai ritkán látogatják meg. Így volt ez akkor is, amikor Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet királynő idén 92 esztendős férje tavaly nyáron heveny húgyúti fertőzéssel kétszer is kórházba került, ám hitvese egyik alkalommal sem kereste fel.

Ez azonban korántsem a részvétlenség megnyilvánulása; a szokást elsősorban az magyarázza, hogy az uralkodó és közeli hozzátartozóinak minden nyilvános megjelenése komoly logisztikai és biztonsági előkészítést igényel, és a hallgatólagos megállapodás az, hogy valamely családtag kórházi gyógykezelése esetén jobb az ilyen felfordulást elkerülni.

A királynő kezeléséről és állapotáról a szokásjognak megfelelően semmiféle hivatalos részletet nem hoztak nyilvánosságra. Az udvar szóvivője hétfőn csak megerősítette az előző napi közleményben foglaltakat, miszerint az uralkodó kórházba szállítása csupán elővigyázatossági intézkedés volt, és II. Erzsébet királynő a fertőzés tüneteitől eltekintve jó egészségnek örvend.

II. Erzsébet királynő idős kora ellenére valóban kiváló egészségi állapotáról közismert; legutóbb éppen tíz éve szorult kórházi kezelésre egy kisebb térdműtét miatt. A BBC által idézett szakértők azt valószínűsítették, hogy a mostani kórházi ellátást a királynő orvosai elsősorban a kiszáradás - idős emberek esetében fokozott - kockázata miatt tartották indokoltnak, és az uralkodó minden bizonnyal infúziós kezelést kapott. II. Erzsébet hivatalos programjait erre a hétre mindenesetre törölték vagy más időpontra ütemezték át, bár arról egyelőre nincs hivatalos bejelentés, hogy a királyi pár az olaszországi utazását is elhalasztják-e. A királynő és Fülöp herceg a hétvégén látogatna két napra Rómába, Giorgio Napolitano olasz államfő meghívására.