Lövöldözéssel indult a kenyai választás

Vágólapra másolva!
Több ember, köztük kilenc rendőr meghalt hétfőn hajnalban Kenyában, ahol megkezdődött a parlamenti és az elnökválasztás. Kenya második városában puskákkal, íjakkal felfegyverkezve mintegy kétszáz fiatal támadta meg a rendőröket.
Vágólapra másolva!

Fegyveres incidensekkel kezdődtek meg a választások Kenyában hétfő reggel. Az afrikai országban elnök-, parlamenti és önkormányzati választásokat tartanak, első alkalommal azóta, hogy a 2007-es választások után a feltételezett csalások miatt véres zavargások robbantak ki. Az akkori erőszakcselekményekben több mint ezren haltak meg, és több százezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

Szavazásra várakozók Gatunduban - az ország legtöbb részén már hajnalban sorban álltak a választók a szavazóhelyiségek előtt Forrás: MTI/AP/Ben Curtis

A szavazóhelyiségek ismét erőszakos cselekmények közepette nyíltak meg. Az ország második legnagyobb városában, Mombasában hétfőre virradóan puskákkal, íjakkal felfegyverkezve mintegy kétszáz fiatal megtámadott rendőröket, és az összecsapásban meghalt hat rendőr és hat támadó - közölte az országos rendőrfőkapitány. David Kimaiyo hozzátette: gyanúja szerint a Mombasai Köztársasági Tanács (MRC) nevű szakadár szervezet szélsőséges tagjai követték el a támadást. Az MRC amely a hétfői szavazás bojkottjára szólította fel a kenyaiakat - egyelőre nem reagált erre a vádra.

A kikötővárossal szomszédos egyik településen, Kilifiben is volt egy támadás az éjszaka, abban három rendőr és két civil halt meg - közölte szintén Kimaiyo, hozzátéve, hogy Mombasába és környékére négyszáz fős erősítést vezényelt a rendőrség.

A magyar Külügyminisztérium korábban arra figyelmeztetett, hogy Magyarországról a választások időpontjában csak halaszthatatlan esetben utazzanak az afrikai országba. A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a korábbi voksolások alkalmával súlyos fegyveres összeütközések, erőszakos lázongások és zavargások voltak.

Az elnökválasztó szavazólapot tölti ki egy választó Kisumuban Forrás: AFP/Till Müllenmeister

Az elnökválasztás egyik esélyese Uhuru Kenyatta miniszterelnök-helyettes, aki ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) emberiesség elleni bűncselekmények címén eljárást indított, mert a gyanú szerint felbujtóként közreműködött a 2007-es erőszakcselekményekben.

Ennek ellenére egy kenyai bíróság engedélyezte, hogy elnökjelöltként induljon a választáson, mert az ICC még nem emelt ellene vádat. Kenyatta legfőbb riválisa Raila Odinga miniszterelnök, akit a 2007-es választási kampányban támogatott az ICC által emberiesség elleni bűncselekmények vádjával szintén gyanúsított William Ruto volt felsőoktatási miniszter.

A kelet-afrikai ország függetlenségét 1963. december 12-én kiáltották ki, az első miniszterelnök, majd 1964-ben az első elnök a Kenyai Afrikai Nemzeti Uniót vezető Dzsomo Kenyatta lett. Halála után, 1978-tól az ő alelnöke, Daniel Arap Moi állt az ország élén, aki alkotmányosan is egypártrendszert hozott létre. Ez nemzetközi nyomásra 1991-ben megszűnt. A 2010-ben életbe lépő alkotmány a mostani választás után megszünteti a kormányfői tisztséget, így az elnök egyben a végrehajtó hatalom feje is lesz.