Lebukott egy álpüspök a Vatikánban

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a Vatikánban az első általános kongregáció, amelyen az új pápát megválasztó ülést készítik elő. A pápaválasztó 115 bíboros közül már csak 15-en nem érkeztek meg Rómába, egy álpüsköt viszont hétfőn lelepleztek a vatikáni biztonsági őrök. A rangidős bíboros nem siettetné a procedúrát, szerinte a jelölteknek alaposan meg kell ismerniük egymást.
Vágólapra másolva!

A bíborosok az első tanácskozásra hétfőn délelőtt fél tízkor, a vatikáni VI. Pál aulában található szinódusi teremben gyűltek össze. Délután 5 órakor még egy kongregációt tartanak ugyanott. A tanácskozásokon - nem tudni, hogy a konklávé kezdetéig hány ilyen lesz - a bíborosok megvitatják a világegyház összes aktuális hivatali ügyét.

Ezeken az "előkonklávénak" is tekinthető üléseken a vatikáni államtitkárság szigorú titoktartásra kötelezett tolmácsai is részt vesznek. A tanácskozásokon jelenleg mintegy 150 bíboros vesz részt. A bíborosi kollégiumnak összesen 207 tagja van a Vatikán hivatalos honlapja szerint, de azok, akik február 26-ig betöltötték 80. életévüket, csak az előkészítő tanácskozásokon vesznek részt, a pápaválasztó konklávén nem.

15 bíboros még nem ért oda, jött egy álpüspök is

A szentszéki szóvivő csütörtöki tájékoztatása szerint egyelőre 115 pápaválasztó bíborost várnak Rómába, miután Patrick O'Brien skót bíboros a napokban lemondott, Julius Riyadi Darmaatmadja dzsakartai érsek pedig egészségi okokból nem tud a Vatikánba jönni. A konklávé kezdetének időpontját akkor fogják kitűzni, ha már mind a 115 pápaválasztó bíboros a Vatikánban lesz. Még mintegy 15-en közülük nem érkeztek meg, szerdáig várhatóan ők is Rómába érnek.

Hétfőn egy kisebb incidens is történt: egy álpüspök megpróbált besurranni a Vatikánba. A püspöknek öltözött idegen férfi akkor vegyült el a bíborosok között, amikor azok a VI. Pál audienciaterem előtt gyülekeztek, hogy részt vegyenek a konklávét előkészítő tanácskozáson.

Az álpüspök keresztet, lila sálat és túlságosan rövid püspöki öltözéket viselt - jelentette az olasz média. A biztonsági őrök erről jöttek rá, hogy nem egyházi személy. Az álpüspököt a televíziós kamerák előtt vezették ki a Vatikánból.

"Gyorsan megválasztják"

Timothy Dolan New York-i bíboros érsek a Corriere della Sera című milánói napilapnak nyilatkozva meggyőződését fejezte ki, hogy az új pápát gyorsan megválasztják. "Ez a hét nagyon fontos lesz. Összes bíboros testvéremmel beszélni akarok, jobban meg akarom ismerni őket. Közülük sokat csak azokból a könyvekből ismerek, amelyeket írtak" - mondta az érsek. A 63 éves amerikai bíboros az egyik legesélyesebb pápajelöltnek számít.

XVI. Benedek pápa február 11-én jelentette be váratlanul lemondását. A 85 éves német pápa tisztsége csütörtökön 20 órakor ért véget. Ezzel kezdetét vette a sede vacante, vagyis a pápai trón megüresedésének időszaka, amikor a katolikus egyház és a vatikáni állam irányítását átmenetileg a bíborosi kollégium végzi. A Vatikánban azt szeretnék, hogy húsvétig - március 31-ig - az egyháznak új pápája legyen.

Nyilatkozott a rangidős bíboros

Walter Kasper német bíboros ellenzi a pápaválasztó gyűlés előrehozását - számolt be róla az MTI berlini tudósítója. Az új pápát megválasztó testület legidősebb tagja úgy véli, hogy a 115 fős testület tagjainak előbb meg kell ismerniük egymást.

A Vatikánban dolgozó bíboros a Stuttgarter Zeitung című német lap hétfői számában megjelent nyilatkozatában kifejtette: az egyházfői tisztség betöltésénél nem az életkor vagy a nemzetiség a döntő, hanem a személyiség, ezért a pápaválasztó bíborosoknak alaposan ismerniük kell egymást, hogy jó döntést hozhassanak.

Éppen ez a funkciója a konklávét megelőző tanácskozásoknak, amelyek a közkeletű vélekedéssel ellentétben nem titkos megbeszélések elfüggönyözött hátsó szobákban - mondta Walter Kasper. A találkozók során háttéralkuk sem köttetnek. Ez "különben is tilos" - mondta a rangidős bíboros, hangsúlyozva, hogy a tanácskozások alkalmat adnak a testület tagjai közötti kapcsolatok elmélyítésére, egymás jobb megismerésére. "Ez a döntéshozatal teljesen normális, emberi folyamata", amelyhez azonban idő kell, ezért "nem lenne szabad elsietni a pápaválasztást" - mondta a német bíboros.

A XVI. Benedek bizalmasaként számon tartott bíboros kedden tölti be a 80. évét, így éppen "befér" a pápaválasztó testületbe, hiszen a szabályok szerint azok a bíborosok vehetnek részt a választáson, akik az egyházfői tisztség megüresedésének időpontjában még nem töltötték be a nyolcvanat.

Walter Kasper szerint a katolikus egyház új vezetőjének egyszerre kell "menedzsernek és a lelkek pásztorának" lennie. A Kúria és a világegyház első embereként reformokat kell elindítania mindkét területen. Az egyház globális működését tekintve reagálnia kell arra a folyamatra, hogy a katolikus vallás súlypontja egyre inkább áthelyeződik a déli féltekére. Célszerű lenne, ha nagyobb önállóságot adna az egyes kontinenseken vagy kulturális régiókban működő helyi egyházi szervezeteknek a hit kérdéseit nem érintő területeken - fejtette ki a bíboros, hangsúlyozva, hogy a katolikusok egységét a "lojális sokszínűség" révén kellene biztosítani.

Az egyház központját, a Vatikánt tekintve az új pápának a Szent X. Pius Testvériség ügyétől az elváltak újraházasodásának kérdéséig problémák hosszú sorával kell majd foglalkoznia, és minden egyes ügyben érvényesítenie kell az álláspontját, hiszen "nem mondhatja egyszerűen azt, hogy holnaptól másként lesznek a dolgok, és punktum" - vélekedett Walter Kasper.

Az előző pápa munkásságát értékelve hangsúlyozta: XVI. Benedek révén csökkent a pápai hivatal "szakrális aurája", miáltal "emberibbé vált" az egyházfői tisztség "arculata". Hozzátette: XVI. Benedek nemcsak a lemondásával vonul be az egyháztörténetbe, hanem "nagy teológusként" is, akinek szava jóval szélesebb körben talált meghallgatásra, mint ahogy az jelenleg látszik.