Félreértésről, és nem a kisebbségek elleni támadásról van szó - állítja Robert Fico szlovák miniszterelnök a Matica Slovenská kulturális szervezet múlt heti jubileumi rendezvényén elhangzott beszédéről. Fico a múlt héten a beszámolók szerint az állam zsarolásával vádolta meg a kisebbségeket, és szerinte tudomásul kell venni, hogy Szlovákia elsősorban a szlovákoké, nem a kisebbségeké. Fico szerint nem általánosságban beszélt, hanem konkrét esetekről.

Robert Fico szlovák miniszterelnök múlt kedden Túrócszentmártonban a Matica Slovenská (Szlovák Anyácska) megalakulásának 150. évfordulója alkalmával megrendezett ünnepségen az állam zsarolásával vádolta meg a kisebbségeket, és azt állította, hogy Szlovákia elsősorban a szlovákoké, nem pedig a kisebbségeké. A szlovák kormányfő abban az interjúban, amely hétfőn jelent meg az Új Szó című szlovákiai magyar napilapban, azt mondta: egy konkrét eset alapján általánosított, amelyről viszont nem kívánt beszélni.

"Továbbra is állítom, hogy egy olyan kormány élén állok, amely mindent meg kíván tenni azért, hogy a kisebbségek jól érezzék magukat. Mindent megteszek azért, hogy jók legyenek a kapcsolataink Magyarországgal. Ami pedig a kijelentéseimet illeti, amelyeket értelmetlenül nyomban úgy használtak fel, mintha puskaporosak lennének: a Matica Slovenská akcióján egy konkrét esetre reagáltam" - mondta Fico az Új Szóban.

Arra a kérdésre, hogy az elhangzottak miatt nem akar-e bocsánatot kérni, azt válaszolta: "Azt mondtam, hogy sajnálom, ha félreértettek. Egy konkrét esetről beszéltem, ez az a kijelentés, amit idézhetnek tőlem."

Fico az interjúban azt is mondta, hogy fontosnak tartja jó a kapcsolat fenntartását a magyar kormánnyal. "Orbán Viktorral jó kapcsolatot tartok, nem parázslik a hangulat köztünk. Kötöttünk egy gentleman's agreementet, ezt eddig sikerült betartani, s nagyon örülök neki, hogy rövid időn belül hivatalos látogatást teszek Budapesten". 

Mintha Szlovákiában nem is élnének szlovákok

Fico a Matica ünnepségén azt mondta: úgy látja, van olyan tendencia, hogy a szlovák államalkotó nemzet kárára mindenütt előtérbe kerülnek a kisebbségi problémák, mintha "Szlovákiában nem is élnének szlovákok", és ez furcsa. "Szeretném, ha abbamaradna a kisebbségi jogokkal való zsarolás" - mondta Fico. Szerinte bármennyire is tisztelik a kisebbségeket, a független Szlovákiát nem az ő számukra, hanem elsősorban az államalkotó szlovák nemzet számára hozták létre.

"Érvényes, hogy az állam nemzeti, a társadalom pedig polgári. Mi független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire tiszteljük is őket, hanem elsősorban a szlovák államalkotó nemzet számára, mert éppen a szlovákok voltak azok, akik a volt közös Csehszlovákiában nem tudták érvényesíteni minden képességüket" - jelentette ki Fico.

A kormányfő beszéde felháborodást váltott ki a szlovákiai kisebbségek körében. Képviselőik elfogadhatatlannak minősítették a kijelentéseket, bírálták Ficót, és magyarázatot követeltek. Élesen bírálta a szlovák kormányfőt a Híd magyar-szlovák párt is.