Chávez az oroszok és a kínaiak barátja is volt

Vágólapra másolva!
Folyamatosan méltatják a kedden elhunyt Hugo Chávez venezuelai elnököt a különböző országok vezetői. Vlagyimir Putyin orosz államfő szerint Chávez nem mindennapi, erős ember volt, a kínai elnök szerint a kínai emberek jó barátja volt. Az iráni elnök a méltatás mellett gyanús betegségnek nevezte a rákot, amelyben Chávez hosszú szenvedés után meghalt.
Vágólapra másolva!

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök "népét szolgáló mártírként, az emberi és a forradalmi értékek védelmezőjeként" méltatta szerdán az elhunyt Hugo Chávez venezuelai elnököt. Az iráni államfő Venezuelának küldött részvéttáviratában - amely olvasható az államfői hivatal honlapján - "gyanús betegségnek" nevezte a rákot, amelyben Chávez hosszú szenvedés után meghalt.

Mahmúd Ahmadinezsad iráni elnök üdvözli öleléssel Teheránban, 2010 őszén - további chávezi ölelések a képre kattintva! Forrás: AFP/Atta Kenare

"Nincs kétségem afelől, hogy Chávez az erényes Jézus és a tökéletes Ember oldalán fog újra eljönni" - írta az iráni elnök, utalva a legjelentősebb síita irányzatnak, a tizenkettes vagy imámita síizmusnak arra a hiedelmére, amely szerint a 12. imám, a 7. században élt és eltűnt Mahdi Krisztussal együtt tér vissza a Földre, hogy megmentse a világot, és elhozza a békét.

Venezuela Irán legjelentősebb latin-amerikai szövetségese. A két nyíltan Amerika-ellenes ország az utóbbi években jelentősen fejlesztette gazdasági és politikai kapcsolatait.

Nem mindennapi, erős ember volt Putyin szerint

Vlagyimir Putyin orosz államfő szerint Hugo Chávez kiemelkedő vezető és Oroszország közeli barátja volt - áll a Kreml honlapján szerdán elhelyezett méltatásban. "Nem mindennapi, erős ember volt, aki a jövőbe tekintett, és mindig magasra tette a mércét" - idézik az orosz államfő részvéttáviratát.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Kremlben, 2004-ben - nézze meg Chávez pályafutását ölelésekben, kattintson a képre! Forrás: AFP/ITAR-TASS/Orosz elnöki sajtószolgálat

Vlagyimir Putyin nagyra értékelte a venezuelai vezető erőfeszítéseit, amelyeknek köszönhetően megteremtették az orosz-venezuelai partnerség szilárd alapjait, intenzív politikai kapcsolatokat alakítottak ki, és nagyszabású humanitárius és gazdasági projekteket indítottak el" - olvasható a Kreml honlapján. Az orosz államfő azt is írta, meggyőződése, hogy ezen az úton kell haladniuk tovább, erősítve és fejlesztve Oroszország és Venezuela kapcsolatait. Venezuela Oroszország fontos gazdasági-politikai partnere. A két ország között 2001-ben haditechnikai, 2008-ban pedig energetikai együttműködésről született megállapodás.

Chávez a kínai emberek jó barátja volt

Csiang Cö-min akkori kínai elnökkel Pekingben, 2001-ben - további chávezi ölelésekért kattintson! Forrás: AFP/Venezuelai Elnöki Hivatal

Mély részvétét fejezte ki Hugo Chávez venezuelai elnök halála miatt Kína államelnöke, Hu Csin-tao és Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára - tájékoztatott a kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán. "Chávez elnök Venezuela kiemelkedő vezetője volt, és a kínai emberek jó barátja" - állapította meg Hua Csun-jing szóvivő, hozzátéve, hogy Chávez jelentős mértékben hozzájárult a két ország közötti baráti kapcsolatokhoz.

"A Kínai Kommunista Párt, a kínai kormány és a kínai nép nagyra értékeli ezt a régi barátságot" - főzte hozzá Hua, és azt hangoztatta, hogy Kína kész folytatni a latin-amerikai országgal a kétoldalú, stratégiai partnerség elmélyítését. Az éves ülését tartó kínai parlament elnöke, Vu Pang-kuo ugyancsak kifejezte együttérzését venezuelai partnerének. A kínai központi televízió rövid megemlékezésben méltatta Chávezt, beszámolva életútjának fontosabb állomásairól.