Maduro Chávez ravatalánál esküdözött

Vágólapra másolva!
Letette az esküt, így a választásokig Nicolás Maduro vezeti Venezuelát. A korábbi elnök Hugo Chávez sírjánál azt mondta, hogy nem tér le a chávezi útról.
Vágólapra másolva!

Letette a hivatali esküt a venezuelai parlamentben Nicolás Maduro alelnök, aki Hugo Chávez államfő halála miatt az elnökválasztásokig ideiglenesen irányítani fogja a latin-amerikai országot. Madurót a venezuelai parlament péntek esti rendkívüli ülésén iktatták be ideiglenes elnöki hivatalába, néhány órával Chávez gyászszertartása után. A politikus a hivatali eskü letétele után bejelentette a parlamentben: arra utasította a választási bizottságot, hogy haladéktalanul írja ki az előrehozott elnökválasztást.

Maduro az elhunyt államfő vejét, Jorge Arreaza tudományügyi minisztert jelölte alelnöknek. Az ellenzék túlnyomó része nem vett részt a beiktatáson, mert úgy értelmezi az alkotmányt, hogy a parlament elnökének kellene betöltenie az államfői tisztséget a 30 napon belül megtartandó választások eredményének kihirdetéséig.

A parlament rendkívüli ülésén Maduro és Cabello is fogadkozott, hogy követni fogja Chávez példáját a szocializmus építésében. "Esküszöm a Hugo Chávez elvtárs iránti legnagyobb hűséggel, hogy valóra váltjuk az alkotmányban foglaltakat..." - hangoztatta Maduro. Azt mondta, hogy Hugo Chávez utolsó, negyedik rákműtétje után ösztönösen érezte, hogy ezúttal nem sikerül felépülnie, és hamarosan meghal. Az ideiglenes elnök ismét utalt arra, hogy Hugo Chávez furcsa és gyors lefolyású betegsége az ellene szőtt összeesküvéssel magyarázható, amire előbb-utóbb fény fog derülni.

A parlamenti beiktatás után Maduro a caracasi katonai akadémiára ment, ahol felravatalozták Hugo Chávez holttestét. Az elhunyt államfő koporsója előtt, Hugo Chávez édesanyja és családtagjai jelenlétében tett esküt arra, hogy folytatni fogja az elődje által elkezdett bolívari forradalmat. Utána Jorge Arreaza is fogadalmat tett apósa koporsójánál.