Vérengzéstől tartanak a választások után Kenyában

Vágólapra másolva!
Az emberiség elleni bűnökkel vádolt Uhuru Kenyatta nyerte meg a kenyai választásokat. Az utolsó választások után az országban véres zavargások törtek ki, amelyekben a gyanú szerint Kenyatta felbujtóként vett részt.
Vágólapra másolva!

A győzelemhez szükséges hajszálnyi szavazattöbbséggel az emberiesség elleni bűntényekkel gyanúsított Uhuru Kenyatta miniszterelnök-helyettes nyerte meg a kenyai elnökválasztást - közölte szombatra virradóra a választási bizottság az előzetes eredmények alapján. Kenyatta a szavazatok 50,03 százalékát kapta meg, vagyis 6,17 milliónyian adták rá voksukat az első fordulóban. Legfőbb riválisa, Raila Odinga miniszterelnök 5,34 millió szavazatot kapott.

Az előzetes eredmények szerint az elnökválasztás már az első fordulóban eldőlt, mivel Kenyatta megszerezte a voksok több mint felét. Ugyanakkor mindössze négyezer vokssal került a szükséges 50 százalék fölé, Odinga ebbe minden bizonnyal bele fog kötni.

Az elnökválasztást - egyben a parlamenti és az önkormányzati választásokat - erőszakos cselekmények közepette hétfőn tartották az afrikai országban.

A mostanit megelőzően 2007-ben rendeztek választásokat, akkor a feltételezett csalások miatt véres zavargások robbantak ki. A zavargásokban több mint ezren haltak meg, és több százezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

A 2010-ben életbe lépett alkotmány a mostani választás után megszünteti a kormányfői tisztséget, így az elnök egyben a végrehajtó hatalom feje is lesz.

Európában nem kell Kenyatta

A kelet-afrikai ország függetlenségét 1963. december 12-én kiáltották ki, és az első miniszterelnök, majd 1964-ben az első államfő Uhuru Kenyatta apja, a Kenyai Afrikai Nemzeti Uniót (KANU) vezető Jomo Kenyatta volt. Uhuru Kenyatta ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) emberiesség elleni bűncselekmények címén eljárást indított, mert a gyanú szerint felbujtóként közreműködött a 2007-es erőszakcselekményekben. Az ICC eljárása ellenére egy kenyai bíróság engedélyezte, hogy Kenyatta elnökjelöltként induljon a választáson, mert vádat még nem emeltek ellene. Kenyatta pere július 9-én kezdődik.

Uhuru Kenyatta győzelme komoly hatással lehet a Nyugattal fenntartott kapcsolatokra. Az Egyesült Államok és több európai ország is arra figyelmeztette Nairobit, hogy következményei lesznek annak, ha Kenyatta nyeri meg a választást.