Pakisztánban felégettek több száz házat

Vágólapra másolva!
Közösségi gyűlölködéssé fajult egy baráti vita a kelet-pakisztáni Lahor városban: istenkáromlás vádjára hivatkozva dühöngő muzulmánok több mint száz keresztény család házát gyújtották fel, sokat pedig kifosztottak a hét végén.  
Vágólapra másolva!

A rendőrség vasárnapi tájékoztatása szerint háromezer muszlim támadt rá a nagyváros keresztények lakta negyedére, miután letartóztattak egy keresztény férfit Mohamed prófétát gyalázó kijelentései miatt.

Mintegy 150 embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy közük volt az erőszakos cselekményekhez. Bár senki nem sérült meg, sok keresztény a megtorlástól való félelmében elmenekült otthonából.

Egy muszlim és egy keresztény férfi - állítólag jó barátok - még szerdán ittas állapotban összevitatkozott vallási kérdéseken. A muszlim férfi feljelentette barátját istenkáromlásért, amely súlyos, akár halálbüntetéssel is sújtható bűncselekménynek számít Pakisztánban. Az ázsiai ország 180 millió lakosának 97 százaléka muszlim.

Pandzsáb tartomány kormányzója közölte, hogy a hatóságok vállalják a helyreállítás költségeit, s az áldozatok 200 ezer rúpiás (csaknem félmillió forintos) kártérítésben részesülnek. A biztonsági erők négy magas rangú tisztje lemondott, mert "hanyagságot" követtek el, nem tudták megfékezni a szombaton kirobbant zavargásokat.

Az istenkáromlást büntető pakisztáni törvények szigorára felfigyelt a nemzetek közössége.

Tavaly nagy port vert fel az az eset, amikor egy 14 éves keresztény lányt három hétig fogva tartottak az ország egyik legkegyetlenebb börtönében. A vád az volt ellene, hogy Korán-verseket tartalmazó papírlapokat égetett el. A bíróság aztán az összes vád alól felmentette a lányt.