Erdő Péter Rómában misézett

Vágólapra másolva!
Erdő Péter drámainak nevezte az egyház helyzetét vasárnapi római szentmiséje során. A misén az olasz televíziók is kint voltak, Erdő kedden lép be a konklávéba.
Vágólapra másolva!

Bűnbánatról és megtérésről beszélt vasárnapi homíliájában Erdő Péter esztergom-budapesti érsek római címtemplomában, a Santa Balbina-bazilikában, ahol pápaválasztó bíborosként a konklávéért celebrált misét. A tékozló fiú példabeszédéből kiinduló homília témája a mai "virtuális valóságban élő" ember és nemzedék "sodródása" volt, miközben "kopnak, rongyolódnak körülöttünk a helyzetek és adottságok". Erdő szerint azonban "eljön a pillanat, hogy fölemeljük a fejünket, és meginduljunk az eredeti tisztaság és szeretet felé". A bíboros Ady Endre Menekülés az Úrhoz című versének sorait idézte ("Be szép a régi kép, a tiszta...").

Forrás: MTI/AP/Alessandra Tarantino
Erdő Péter a római misén

A mise után Erdő az MTI-nek elmondta, azért nevezte "drámainak" az egyház helyzetét, mivel "XVI. Benedek lemondása váratlan volt, és az egyházat szembesítette a felelősségével és igényeivel". Erdő hozzátette, hogy a pápaválasztó bíborosok feladata az "egyház megújítása" lesz, ehhez pedig az "isteni gondviselésbe és az emberi ítéletbe" vetett bizalom kell. A konklávéba kedden belépő bíboros kijelentette: ha a pápaválasztó bíborosokkal "megérezzük az isteni gondviselést, megtaláljuk a követendő utat".

A templomban az olasz televíziók kamerái is sorakoztak, mivel az olasz sajtó Erdőt a pápajelöltek között tartja számon. A templomból távozó Erdő Pétert taps kísérte. A 115 pápaválasztó bíboros többsége vasárnap római címtemplomában tartott szentmisét a konklávéért.

Az Aventinus-dombon levő Santa Balbina-bazilikát Erdő Péter 2004 márciusában vette birtokba. II. János Pál jelölte ki számára ezt az ókeresztény római templomot, melyet az első magyar bíboros, a Váncsa nembeli István temetkezési helyéül választott. Szent Balbina a II. században vértanúhalált halt szűz volt.