Tüntetnek a székely szabadság napján

Vágólapra másolva!
Délután négy órakor kezdődik a székely szabadság napjára szervezett autonómiatüntetés Marosvásárhelyen. Nem számítanak ellentüntetőkre.
Vágólapra másolva!

Nem számítanak ellentüntetésre Marosvásárhelyen a székely szabadság napja elnevezésű, vasárnap délutáni autonómiatüntetés szervezői - közölte vasárnap az MTI-vel Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, a demonstráció főszervezője. Izsák Balázs elmondta, szombaton újabb egyeztetést tartottak a szervezők a rendőrség és a csendőrség helyi parancsnokaival azokról az intézkedésekről, amelyek a rendezvény biztonságát szavatolják. "Egyértelmű, hogy minden a legnagyobb rendben fog lezajlani" - fogalmazta meg következtetéseit a főszervező.

Az MTI kérdésére Izsák Balázs "magányos kalandorok virtuális világban tett diverziójának" minősítette a közösségi oldalakon közzétett, ellendemonstrációra szólító felhívást. A helyi idő szerint 17 órakor (közép-európai 16 órakor) kezdődő demonstrációra az egész Székelyföldről várnak tüntetőket a marosvásárhelyi Székely Vértanúk Emlékművéhez. Az obeliszk az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetőjének, Török Jánosnak, Gálfi Mihálynak és Horváth Károlynak állít emléket.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök korábban bejelentette, a szövetség nem vesz részt a rendezvényen. Az RMDSZ egyes székelyföldi vezetői viszont azt mondták, hogy - testületi döntés nem lévén a részvétel elutasítása tárgyában - ott lesznek az autonómiatüntetésen. Kovászna megyében példátlan együttműködés alakult ki az RMDSZ és az ellenzékét megjelenítő pártok között a szervezésben.