Világszerte tüntettek a székely autonómiáért

Vágólapra másolva!
Harmincezer ember tüntetett Marosvásárhelyen a székely autonómiáért. Budapesten ezren gyűltek össze, de több észak-amerikai városban is demonstráltak. Londonban nem engedték a tüntetőket a román nagykövetség elé.
Vágólapra másolva!

Marosvásárhelyen el-eleredő esőben kezdődött meg vasárnap délután a székely szabadság napja elnevezésű autonómiatüntetés. A szervezők 30 ezerre becsülték a megjelentek számát. A Marosvásárhely külvárosában lévő postaréti Székely Mártírok Emlékművéhez Székelyföld egész területéről autóbuszokkal érkeztek a tüntetők, akik elsősorban székely zászlókat hoztak magukkal, de megannyi magyar és árpádsávos zászló is feltűnt a tömegben.

Budapesten a román követség előtt tüntettek Forrás: MTI/Soós Lajos

A demonstráció nyitányaként elszavalt Szózat után a tömeg hosszasan skandálta az "autonómiát!" jelszót, és "Katalónia" skandálással köszöntötte Mark Gafarott Monjót, a Katalán Demokratikus Konvergencia párt képviselőjét, aki a katalánok szolidaritásáról biztosította a tömeget.

Eközben Budapesten több mint ezren gyűltek össze a román nagykövetség épülete előtt a Székelyföldért Társaság által szervezett, az autonómiatörekvéseket támogató tüntetésen. A demonstráción idősek és kisgyermekek egyaránt megjelentek. A tömegben számos székely zászlót látni, több magyar zászló is van, sokan árpádsávos zászlóval érkeztek.

Többen székely népviseletben jelentek meg, egy csoport a rongyos gárdát idéző katonai formaruhában. Többen fekete, a "Kárpát Haza Őrei", mások Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom feliratú ruhát viseltek. A tömegben az Erdélyi Körök Országos Szövetsége és a Magyarok Világszövetsége feliratú táblák is voltak. A demonstrálók többször skandálni kezdték, hogy "autonómiát", illetve hogy "Vesszen Trianon!".

Több amerikai városban is tüntettek

Észak-Amerika több nagyvárosában is tartottak megmozdulásokat a székely autonómia miatt. Clevelandben, a Vatikán által tavaly újranyittatott Szent Imre magyar katolikus templom területén mintegy másfél százan gyűltek össze - tájékoztatta telefonon azt MTI-t a Csíkszeredából származó Csibi Lóránt, az esemény szervezője, a városban működő Bocskai Rádió főszerkesztője.

Az eseményen támogatási nyilatkozatot olvastak fel, aláírásokat gyűjtöttek. Az Egyesült Államokban Los Angelesben, New Yorkban, Washingtonban, illetve Kanadában Ottawában és Torontóban hirdettek meg hasonló megmozdulásokat, több helyen a városban működő román képviselet elé.

Londonban egy kis utcába terelték a tüntetőket

Londonban a rendőrség nem engedte a román nagykövetség elé az autonómiáért tüntetőket. Románia londoni nagykövetsége egy kerítéssel elzárt kis utcában van, a vasárnap délutáni demonstrációra érkezőket azonban a rendőrök egy szemközti szűk sétálóutcába terelték, ahol a résztvevőknek egy rácsokkal körülvett, kijelölt részen kellett gyülekezniük.

Az MTI tudósítójának kérdésére a helyszínt biztosító rendőri egység vezetője elmondta: az intézkedést nem a román képviselet kérte, a nagykövetségnek otthont adó utca magánterületnek minősül, ezért ott nem lehet demonstrációkat tartani.

A vasárnapi londoni megmozdulásra összegyűlt mintegy 120 résztvevő némi vita után tudomásul vette, hogy nem vonulhat a román képviselet elé, és a kijelölt kis utcában tartotta meg az egyórás rendezvényt. A tüntetők magyar és székely, valamint rovásírással ellátott árpádsávos lobogókat emeltek a magasba. Az egyik transzparensen a "Székelyföld nem Románia része" felirat volt olvasható.

A tüntetők többször elénekelték a magyar és a székely himnuszt, és több alkalommal felhangzott a "Vesszen Trianon" jelszó is. A demonstráción felolvastak egy nyilatkozatot, amely szerint Székelyföld autonómiája nem sértené Románia területi integritását és szuverenitását, sem a Székelyföldön élő román nemzetiségű polgárok érdekeit és a román alkotmányt sem. A nyilatkozat követelte, hogy Székelyföld alkosson önálló fejlesztési régiót az EU-források hatékonyabb felhasználása érdekében.

Magyarországon Budapest mellett Szolnokon, Keszthelyen és Sárospatakon, Európában Londonon kívül, Bécsben, Helsinkiben, Hágában, Münchenben, Stockholmban és Zürichben is szerveztek tüntetéseket helyi csoportok, elsősorban a román külképviseletek előtt a székely szabadság napján.

Csak a román és az uniós zászló

Konfrontációval és szélsőséges megnyilvánulásokkal semmit sem lehet elérni - hangoztatta Victor Ponta román miniszterelnök egy vásárnap esti tévéműsorban a székely szabadság napja elnevezésű marosvásárhelyi autonómiatüntetésre reagálva. Ponta kifejtette, ő a párbeszédben hisz, szerinte ez vezethet egyedül eredményre a román kormánynak az országban élő magyar közösség legitim képviselőihez, illetve Magyarországhoz mint szomszédos államhoz fűződő kapcsolatában.

A székely zászlóval kapcsolatban kijelentette, hogy a "központi hatalmat jelképező" intézményeken csak a román és az uniós zászlónak van helye. "Egyébként ha találunk megoldást - de nem erőszakkal, hanem párbeszéddel - arra, hogy minden helyhatóságnak lehessen saját jelképe, amelyet helyi szinten használ, én ebben nem látok kivetnivalót" - mondta a román kormányfő.