A pápa megválasztásáért miséznek

Vágólapra másolva!
A misét a bíborosok együtt celebrálják a bíborosi testület vezetőjével. A misét a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartják.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött kedden a vatikáni Szent Péter-bazilikában a mise az új katolikus egyházfő megválasztásáért (Pro Eligendo Romano Pontifice), amelyet a bíborosok, élükön Angelo Sodanóval, a bíborosi testület vezetőjével koncelebrálnak.

A 10 órakor kezdődött mise a konklávé nyitánya, és nyilvános. A bíborosok püspöksüvegben és bíborszínű miseruhában vonultak be a székesegyházba, miközben a kórus gregorián éneket énekelt. Az oltárhoz közeledve levették süvegüket, térdet hajtottak és keresztet vetettek. Ezután helyet foglaltak a Szent Péter sírja fölött emelkedő oszlopos baldachin körül.

Sodano a bevezető imájában így fohászkodott: "Határtalan atyai szeretetedben adj egyházadnak egy vezetőt, aki életszentségével kedves számodra, minket pedig kitüntet mindenre kiterjedő figyelmével." Még mielőtt megkezdődött volna a konklávé, amely alatt a pápaválasztók nem kommunikálhatnak a külvilággal, néhány bíboros küldött egy utolsó Twitter-üzenetet. "Mennyei Atyánk, vezesd szívünket, adj nekünk holnap bölcsességet és erőt" - írta például Peter Turkson ghánai bíboros hétfőn este.

Türelmet kért Sodano

Az egyház egységéért végzendő közös munkára és a leendő pápával való együttműködésre kérte a pápaválasztó bíborosokat kedden a Szent Péter-bazilikában a konklávé nyitányaként megtartott szentmisén Angelo Sodano, a bíborosi testület vezetője.

Sodano homíliájában Szent Pál egyik leveléből idézett: "Legyetek nagyon alázatosak, szelídek és türelmesek, segítsétek egymást szeretettel!".