Kiürülnek a cseh börtönök

Vágólapra másolva!
Több mint ötvenezer emberre vonatkozik Václav Klaus cseh államfő januári amnesztiája - derült ki az igazságügyi minisztérium háttéranyagából, amelyet szerdán terjesztenek a kormány elé.
Vágólapra másolva!

A dokumentumból, amelyet a keddi cseh sajtó előzetesen ismertetett, kiderült, hogy az érintettek több mint negyedét letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Az elnöki közkegyelem legvitatottabb cikkelye - amely leállítja a több mint nyolc éve folyó bűnügyi eljárásokat - a minisztérium jelentése szerint 3120 esetre vonatkozik.

Az igazságügyi tárca legújabb kimutatása szerint február végéig 50 184 ember kapott kegyelmet, közülük 13 154-en letöltendő, 28 310-en pedig feltételes szabadságvesztésre voltak ítélve. Klaus döntése alapján kegyelmet kaptak a házi őrizetre és a közmunkákra elítéltek is. Ebben a csoportban 3378 ember ellen szűnt meg február végéig az eljárás. Minisztériumi szakértők szerint még további majdnem kilencezer eljárást állítanak le, olyanok esetében, akik szintén alternatív büntetéseket kaptak.

A cseh börtönökből február végéig 6442 embert bocsátottak szabadon, így a börtönlakók száma 16 121-re csökkent. Erre tekintettel a minisztérium leállította két új börtön folyamatban lévő építését, az elkészült épületeket pedig egyelőre más célokra fogják használni. A minisztérium számításai szerint az elítéltek szabadlábra kerülése következtében a börtönfelügyelőség az idén mintegy 180 millió koronával kevesebbet költ el a tervezettnél.

Az amnesztia következtében szabadlábra helyezettek azóta összesen 316 új bűncselekményt, döntően lopást követtek el.