Észak-Koreát nem érdekli a fegyverszünet

Vágólapra másolva!
Észak-Korea megerősítette, hogy érvénytelennek tekinti az 1953-as háború után Dél-Koreával kötött fegyverszüneti megállapodást.
Vágólapra másolva!

A phenjani védelmi bizottság egyik képviselője szerdán közölte: Észak-Korea álláspontja szerint nem kötelezőek reá nézve az egyezményben foglaltak. Phenjan a továbbiakban is erősíteni fogja nukleáris elrettentő erejét, amely szavatolja az ország szuverenitásának biztos oltalmát - tette hozzá a testület illetékese.

Phenjan először március 5-én jelezte a fegyverszüneti megállapodás felmondását, válaszul arra, hogy megkezdődött a térségben az Egyesült Államok és Dél-Korea éves közös hadgyakorlata. A világszervezet szerint azonban a megállapodást az ENSZ Közgyűlése fogadta el, így annak egyoldalú felmondásához sem Észak-, sem Dél-Koreának nincs joga.

A Koreai-félszigeten nemcsak a március elejétől április végéig tartó amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt pattanásig feszült a helyzet, hanem amiatt is, hogy Észak-Korea február 12-én újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig válaszul büntetőintézkedésekkel sújtotta Phenjant.

Észak-Korea "megsemmisítéssel" és "atomháborúval" fenyegette meg Washingtont, és nemcsak a Dél-Koreával kötött fegyverszünetet, hanem a megnemtámadási egyezmények felmondását is kilátásba helyezte.

A washingtoni John Hopkins Egyetem egyetemen működő amerikai-koreai intézet kereskedelmi műholdak felvételeit elemezve arra a következtetésre jutott, hogy Észak-Korea egyelőre nem készül újabb rakétakísérletre. A szakértők január és március eleje között készült műholdfelvételeket elemezték, és megállapították, hogy a két észak-koreai gyakorlóterep egyikén sem folynak olyan előkészületek, amelyekből arra lehetne következtetni, hogy Phenjan a jövő hónapban újabb rakétakísérlet hajt végre.