Érdekes, hogy kéményt használnak email helyett

Vágólapra másolva!
Ezrek lesik az alig látható, jelentéktelen kéményt a Szent Péter téren, van, aki csak ezért repült az Egyesült Államokból Rómába, mások a városnézés helyett álldogálnak az esőben. A hívők és kíváncsi turisták között van, aki energikus, van aki szegény pápát szeretne, az apácák pedig bárkinek örülni fognak.
Vágólapra másolva!

"Itt leszek, amíg fel nem száll a fehér füst" -mondták az [origo] tudósítójának többen is szerda délelőtt a római Szent Péter téren, ahol ezrek lesték a Szent Péter Bazilika árnyékában megbújó kis kéményt. Ebből a kéményből száll fel naponta kétszer az a füst, ami jelzi, hogy a konklávé bíborosainak sikerült-e pápát választaniuk a Sixtus-kápolnában. Ha fehér füst száll fel, akkor megválasztották a katolikus egyház új vezetőjét, ha fekete, akkor még nem dőlt el ki lesz az új pápa.

Forrás: AFP/Andreas Solaro
Ezrek figyelik az alig látható kéményt. További képekért kattintson!

A Szent Péter téren látszólag minden a kicsi és messziről alig látható kémény körül forog. A tér sarkaiba óriáskivetítőket állítottak fel, amelyeken kizárólag a kémény látszódik, a tér körül pedig operatőrök százai vackolták be magukat a magasabb házak tetejére, hogy jó rálátásuk legyen a felszálló füstre.

"Klassz lesz látni" - mondta három idősebb német turista, akik várost nézni jöttek Rómába, nem is katolikusok, de azt mondták, ha már itt vannak, a füstöt is megnézik. "Nagyon érdekes" - mondta két brit turista, akik szintén csak a látványosság miatt jöttek ki a Szent Péter térre, és ha felszáll a füst, indulnak is tovább nézelődni. Kicsit zavarja ugyan őket, hogy nem láthatják a Sixtus-kápolnát, de azt mondták, hogy végsősoron érthető, hogy miért van így.

Valami nagy történik

"Érdekes, hogy még most is egy kéményen keresztül kommunikálnak e-mailek helyett, annak ellenére, hogy ez egy nagyon régi módszer" - mondta egy a téren álló pap. Számára ez azt jelenti, hogy a kereszténység nem változik, és ragaszkodik az értékeihez.

A bíborosok délelőtt fél tízkor léptek be a Sixtus-kápolnába, ekkor azonban még nem álltak tömegek a Szent Péter téren, a legtöbb ember nem is a kivetítőket figyelte, hanem sorba állt, hogy bejuthasson a Szent Péter bazilikába. Az egyetlen, aki elütött a fényképezőgépekkel felszerelt turistáktól, az egy köpenybe bugyolált mezítlábas férfi volt.

Fotó: Albert Ákos [origo]
Massimo szegény pápát szeretne. További képekért kattintson!

"Azért jöttem, hogy imádkozzak az új pápáért" - mondta a mezítlábas férfi, Massimo, aki Assisiból jött és ferences rendi szerzetesként mutatkozott be. Azt mondta, hogy az egyháznak újra fel kell fedeznie az egyszerűséget, szegénynek kell lennie, így olyan pápát látna szívesen, aki ezt képviseli. Szerinte a legesélyesebb pápajelölt a szintén ferences Sean O'Malley bíboros, de az olaszoknak is van esélye. XVI. Benedekről azonban nem akart beszélni. "Ki vagyok én, hogy megítéljek egy pápát? Isten majd megteszi" - mondta.

Ahogy telt az idő, egyre többen lettek a téren és az eső is elkezdett esni. Ez láthatóan nem zavarta az embereket, ha zuhogni kezdett, szinte egyszerre nyitotta ki mindenki az esernyőjét. Volt olyan is aki zászlót terített a nyakába, például pár amerikai lány. "Valami történik itt, valami nagy, aminek köze van az egyházhoz" - mondta az egyikük nevetve arra a kérdésre, hogy mi hozta ki őket a Szent Péter térre.

"Katolikus vagyok, most fogják megválasztani az egyházam vezetőjét, és nekem ez fontos" - fordította komolyra a szót egy másik lány. Szerencséjük volt, mert éppen Rómában tanulnak egy ösztöndíjjal, így el tudtak jönni. Csak pár sarokra laknak, és mindig a téren lesznek, amikor csak várható a füst.

Fotó: Albert Ákos [origo]
Apácák igyekeznek metróval a Szent Péter térre. További képekért kattintson!

Más nem ilyen szerencsés. A hetvenes éveiben járó Mr. Dowlingnak nem volt dolga Rómában, ő csak a pápaválasztás miatt utazott el idáig az Egyesült Államokból. Hívta a feleségét is, de ő nem akart jönni, így most egyedül van. "Talán ez az utolsó alkalom, hogy láthatom ezt. Idős vagyok már, nem hagyhattam ki, muszáj volt eljönnöm"- mondta a katolikus férfi.

Energikus pápára van szükség

Sokan zászlókkal érkeztek a térre, brazil és olasz lobogókat is lehetett látni, egy fiatal férfi pedig román zászlót lengetett. Azt mondta, hogy Rómában tanul egy olyan egyházi intézetben, amelyet még II. János Pál alapított. Ő Angelo Scola milánói vagy Marc Ouellet kanadai bíborost látná szívesen a pápai trónon. "Tanítottak az iskolában, nagyon jó emberek, nyugodtak és aktívak" - mondta.

Forrás: AFP/Johannes Eisele
További képekért kattintson!

A román fiú szerint ugyanis az egyháznak egy fiatal, energikus pápára van szüksége, akik meg tudják oldani a problémákat. Benedeket is szerette, de azt mondta, jó döntés volt a részéről, hogy lemondott a kora miatt. Mr. Dowling is hasonló véleményen volt. Szerinte a bíborosok elszakadtak "az emberek egyházától". "Öreg, megtört embereknek néztek ki, amikor tegnap bevonultak" - mondta és hozzátette, hogy II. János Pál például kicsattant az energiától, amikor megválasztották. Most azonban csak a ghánai Peter Turksonban látja ezt az erőt.

"Fiatal pápa kell, hisz látjuk mi történt Benedekkel" - mondta egy amerikai pap, John O'Brian. Szerinte a fiatal vezető képes lenne megoldani az egyház problémát. Például helyre tenné a Vatikán menedzsmentjét, és kezelni tudná az egyházat érő pedofil vádakat. "Végső soron a legfontosabb dolog, hogy jól tudná kommunikálni az embereknek Krisztus üzenetét" - mondta.

Mások nem érezték ennyire fontosnak azt, hogy ki is lesz az új pápa. Az amerikai lányok azt mondták, bíznak a bíborosok döntésében, pár nővér pedig azt mondta, "mindegy ki lesz az új pápa, mert mindenképpen Isten akaratából lesz az".

A szerda délelőtti szavazás eredményét jelző füst fél tizenkettő körül szállt fel a kéményből, hangos sóhajtásokat és lemondó zsörtölődést okozva a téren állók között. "Úgy látom, fekete" - mondta O'Brian, hozzátéve, hogy senki sem tudja mi folyik bent a bíborosok között. Ő azonban nem aggódik, a következő szavazást várja, mert Benedeket is azon a fordulón választották meg. Azt mondta, addig nem marad a téren, inkább hazamegy, és estére visszajön. Láthatóan nem csak ő tervezte így a napját, ugyanis a füst elszálltával az érdeklődők nagy része is elhagyta a teret.