Vágólapra másolva!
Szegény egyházat és a szegényekért fellépő egyházat szeretne az új katolikus vezető. Ferenc pápa erről a sajtó munkatársainak szombat délelőtt tartott audienciáján beszélt.
Vágólapra másolva!

Az új egyházfő most először szólt arról, hogy miért választotta a Ferenc nevet. Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires eddigi érseke egyértelművé tette, hogy Assisi Szent Ferenc, a szegények szentje után választotta magának ezt a nevet. Assisi Szent Ferenc a béke, a mértékletesség és a szegények szolgálatának jelképe - mondta.

Korábban többen felvetették, hogy a jezsuita rendhez tartozó Bergoglio talán a 16.századi jezsuita misszionárius, az Ázsiában térítő Xavéri Szent Ferenc iránti tiszteletből választotta a nevet.

A pápa elárulta, egy brazil kollégája inspirálta a döntésre, aki a megválasztása bejelentésekor a fülébe súgta, hogy "ne feledd a szegényeket" - áll a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldalán olvasható beszámolóban. Ekkor rögtön Assisi Szent Ferenc jutott az eszébe. Ő egyébként a természet iránti szeretetéről is ismert, márpedig az emberiség ma "nem ápol jó kapcsolatot" az őt körülvevő természettel - tette hozzá az egyházfő.

Kijelentette, az egyház működése nem politikai, ahnem spirituális alapú, annak középpontjában pedig nem a pápa, hanem Kriszus áll. Azt mondta, elődje, XVI. Benedek lemondása és az ő megválasztása a Szentlélek sugallatára történt - írja a BBC.

A pápa köszönetet mondott a sajtónak, mondván, az nélkülözhetetlenné vált a világ eseményeinek megismeréséhez. Arra biztatta az újságírókat, hogy ismerjék meg a katolikus egyházat annak "erényeivel és bűneivel együtt", és kocentráljanak ők is az igazságra, a jóra és a szépre.