Ha eddig azt hitte, hogy fenékig tejfel a pápák élete, tévedett: a katolikus egyházfő hajnalban kel és későn fekszik, álló nap levelekre válaszol, beszédeket ír, és találkozik a világ politikai vezetőivel, esténként pedig csak a hírműsorok miatt kapcsolja be a tévét. Ferenc pápa szokásairól még nem tudunk, de elődje mediterrán ételeket ebédelt, a szieszta előtt a rezidencia citrusligetében sétálgatott, lefekvés előtt pedig zongorához ült.

"Az időről időre megjelenő kiadványokból kiderül, hogy a pápák napirendje nagyjából állandó. Az utóbbi száz évben viszonylag kevés változás volt a lényegi menetrendet illetően, tulajdonképpen egy kialakult szokásról van szó, amely nagy vonalakban hasonlít egy államfő menetrendjéhez" - mondta az [origo] kérdésére Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő, akitől azt kértük: mutassa be, hogyan is kell elképzelni a pápa átlagos napját otthonában, a Vatikánban. Mivel a pápa nemcsak a katolikus egyház vezetője, hanem Róma püspöke és Vatikán feje is, ezért nemcsak vallási, hanem politikai kötelezettségei is vannak. Államfőkkel találkozik, és a világ több mint 100 országával ápol diplomáciai kapcsolatokat. Liturgiákat vezet, kinevezi az új püspököket, és utazik.

"A mindenkori pápa vatikáni Apostoli Palota harmadik emeletén, a pápai magánlakosztályban lakik. Itt van a hálószobája, illetve a dolgozószobája, ahol a napi irodai munkát végzi: tanulmányozza az iratokat, és írja beszédeit. A dolgozószoba a Szent Péter térre néz, ennek az ablakából szokta köszönteni a híveket vasárnap az Úrangyala imádságakor. A lakosztályához tartozik még egy magánkápolna is, itt celebrálja a reggeli misét, amelyen csak a szűkebb pápai család vesz részt. Ezt a szűkebb családot a titkárai - általában ketten vannak -, és az apácák alkotják, akik vezetik a háztartást, mosnak és főznek rá. Emellett van egy inasa is, aki minden tevékenységében segíti a pápát: például kíséri, kinyitja előtte az ajtót vagy lesegíti a kabátját.

Forrás: AFP/Osservatore Romano
XVI. Benedek a Bressanone-i pápai rezidencia kertjében pihen

A pápa reggelente 6-7 óra tájban kel fel, és a szűk körű szentmisével kezdi napot, kivéve, ha aznap nagy, nyilvános szentmise van. Pápától függ, hogy mennyit elmélkedik, imádkozik utána, majd jön a reggeli, és kezdetét veszi a hivatali nap. Beszédeket ír, foglalkozik a beérkezett levelekkel, ügyiratokkal. A délelőtt második felében jönnek a kihallgatások a palota második emeletén található reprezentációs termekben, például a könyvtárszobában vagy a régi trónteremben. A kihallgatásokkor fogadja a püspököket, államfőket, külföldi személyeket vagy akár egész csoportokat is. A magánjellegű kihallgatások mellett szerdánkén általános kihallgatást is tart, ha az időjárás engedi, akkor a Szent Péter téren, ez tulajdonképpen olyan, mint egy hittanóra, bárki részt vehet rajta.

Ebéd után egy kis pihenő következik, majd  a pápák előszeretettel tesznek kisebb-nagyobb sétákat is, XVI. Benedek például szeretett a vatikáni kertben sétálni, és rózsafüzért imádkozni. A délután második felében folytatja a hivatali munkát és fogadja a legfontosabb munkatársait. Este jön a vacsora, majd van egy kis szabadidejük, XVI. Benedek és II. János Pál is rendszeresen megnézte ilyenkor a híradót a televízióban  hogy informálódjon a világról. "Ha tudni akarom, hogy van a pápa egészségileg, csak megnézem a híradót" - tréfálkozott egyszer II. János Pál.

Kedden kap szabadnapot a pápa: ekkor csak a beszédekkel, saját írásaival foglalkozik. Vasárnaponként a nyilvános misét, illetve az Úrangyala imádságot tartja meg. Nyáron két-három hónapot rendszerint a Castel Gandolfó-i rezidencián tölt a pápa. Itt kevesebb nyilvános szereplése van, így többet tud pihenni, mint az év többi részében.

Forrás: AFP/Osservatore Romano
XVI. Benedek titkárával sétál Castel Gandolfoban

Érszegi Márk szerint még kérdés, hogy Ferenc pápa milyen szokásokat honosít meg, hiszen minden pápának megvannak a maga sajátos vonásai. II. János Pál például szeretett csak úgy kiszökni a Vatikánból kirándulni vagy síelni, és még pápasága elején építtetett egy úszómedencét a nyári rezidencián. Reggelire vagy ebédre is szívesen hívott vendégeket, Benedek viszont inkább egyedül szeretett étkezni, és sokat járt sétálni a vatikáni kertbe.

A Magyar Püspöki Konferencia kérdésünkre a Magyar Kurírban tavaly megjelent újságcikket ajánlott, amelyben Aldo Maria Valli olasz újságíró ismertette XVI. Benedek pápa napi rutinját. Valli szerint XVI. Benedek pápa tipikus német, rendszerető ember, aki rendkívül precíz időbeosztással az utolsó részletig megszervezi a napjait. Benedek szerette figyelemmel kísérni a világban zajló eseményeket, ezért reggeli után német, olasz, angol, francia és spanyol nyelvű híreket olvasott. A volt pápa általában fél kettőkor ebédelt, két titkára társaságában, a menün főként mediterrán ételek szerepeltek, Benedek szinte mindig narancslevet ivott, bort soha. Ebéd után titkáraival együtt tízperces sétát tett az apostoli palota citrom- és narancsfákkal szegélyezett teraszain, de séta közben nem beszéltek a munkáról. Lefekvés előtt pedig megpróbált arra is időt szakítani, hogy zongorázzon.