Szarvasirtó hadjárat az Antarktisznál

Vágólapra másolva!
Több ezer rénszarvast lőttek le az Antarktisz közelében norvég vadászok. Szakemberek szarvasirtó hadjáratot tartottak Dél-Georgia szigetén.
Vágólapra másolva!

A rénszarvasok az északi félteke északi vidékének szülöttei, a déli sarkkör környékén nem őshonosak. Norvég bálnavadászok telepítették "le" őket északról egy évszázada, az Antarktiszhoz közeli szigetre vágóállatnak.

A pár tucat szarvasból és azok leszármazottaiból idővel egész sereg lett, számuk elérte az ötezret. Túlnépesedésük azzal járt, hogy rengeteg földi telepítésű madárfészket tiportak el akaratlanul, legelésük miatt talajerózió kezdett kialakulni. Emiatt kiirtásuk mellett döntött az illetékes brit hatóság.

A mészárláshoz norvég rénszarvaspásztorok és -vadászok kommandóját bérelték fel. A vadászok karámokba terelték a szarvasokat, ahol azután agyonlőtték őket. Húsukat lefagyasztották, és a Falkland-szigetekre viszik eladásra.

Első nekifutásra 3500 szarvassal végeztek, másfél ezer még maradt a szigeten. Ők sem kerülhetik el végzetüket: 2014 végére a sziget rénszarvasmentes lesz.