Így rohanná le Szöult Észak-Korea

Az észak-koreai katonák mindössze három nap alatt káoszba taszítják a dél-koreai fővárost, és újraegyesítik Koreát abban a probagandafilmben, amiben az észak-koreai vezetés azt mutatja be, hogyan képzelik el a tervezett inváziót.

Az észak-koreai állami média hivatalos weboldalán a napokban jelent meg az ország legújabb háborús propagandavideója. A több mint négyperces, "Egy rövid, háromnapos háború" névre keresztelt videó azt mutatja be, milyennek képzelik el a tervezett Dél-Korea elleni inváziót. A videó bombázással és a nehéztüzérség támadásának képeivel kezdődik, a füst mindent elborít, csak a fegyverek villódzása, az ágyuk csöve és a töltetek robbanásai látszanak. Majd az észak-koreai hadsereg hős katonái végigmasíroznak a terepen, hegyeket másznak meg, drótkerítéseket ugranak át, és égő bozótban, bombák állandó robbanása közepette törnek át az ellenségen. A lelkes csapatok és fegyelmezetten vonuló tankok mozgásait idős tábornokok jelölik ki.

A filmben egyszerű videótechnikával oldották meg, hogy helikopterek köröznek a dél-koreai főváros, Szöul felett, és ejtőernyősök ugranak a városra. A gyalogság folyamatos tűz alatt tartja nemcsak a dél-koreai, hanem az amerikai hadsereget is, vezetőik arca már csak árnyként lebeg az észak-koreai fegyverek füstje mögött. Végül láthatjuk, az invázió végével a felkelő nap békét hoz, visszaáll a rend, a koreai nép visszatérhet a megszokott, dolgos mindennapjaihoz.  


A propagandavideó zenei hátterét popzenével vegyített forradalmi dalok adják, miközben egy kellemes férfihang arról beszél, rohamcsapataik az invázió megkezdése után három napon belül tökéletes káoszba taszítják Szöult, nem lesz sem élelmiszer, sem ivóvíz a dél-koreai városokban, és tönkreteszik a kommunikációs csatornákat is. Mindeközben csapataik mintegy 150 000 amerikai polgárt és katonát ejtenek túszul a hivatalos adatok szerint Dél-Koreában élő több mint 130 000 amerikai állampolgár és 28 000 katona közül. Ebben a káoszban pedig az észak-koreai néphadsereg megmentőként fog feltűnni, és mindössze újabb három nap alatt újraegyesíti Koreát és stabilizálja a térséget.

Észak-Korea az elmúlt két évtizedben folyamatosan fejlesztette fegyverzetét és jelentős méretű hadsereget tartott fenn. Idén februárban végrehajtott kísérleti atomrobbantásuk után atomháborúval és megsemmisítéssel fenyegették meg az Egyesült Államokat, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig szankciókat foganatosított az ország ellen a robbantás miatt. Ezek után a vezetőség március elején bejelentette, érvénytelennek tekinti az 1953-ban Dél-Koreával kötött fegyverszünetet. Csütörtökön pedig már az észak-koreai hadsereg térségbeli amerikai támaszpontokat fenyegetett meg válaszul arra, hogy B-52-es vadászbombázók gyakorlórepülést végeztek Dél-Korea légterében. Ebből a cikkünkből kiderül, hogy Észak-Korea javarészt elavult fegyverzettel rendelkezik, de sok katonájuk van, illetve hogy milyen esélyeik lennének a világ legjobb hadiflottája ellen.