Lóhúst kínáltak marhaként a liverpooli magyar boltban

Vágólapra másolva!
Negyven kilogramm lóhúst adtak el abból a 100 kilogrammos szállítmányból, amelyet felkockázott marhahúsként árultak egy prestoni piacon és egy liverpooli magyar boltban. A brit élelmiszer-biztonsági hivatal lefoglalta a maradékot. A magyar vállalkozók azt mondják, őket is átverték.
Vágólapra másolva!

Egy mázsányi, Magyarországról importált, marhahúsként árult lóhúst talált a nagy-britanniai Lancashire megyében a brit élelmiszerbiztonsági hivatal. A húsból 40 kilogrammnyit - egy kilogrammos, "kockázott marha" feliratú csomagolásban - már eladtak a prestoni piacon a Hungarian Food Ltd. nevű cég pultjáról, illetve a liverpooli Taste of Hungary nevű boltban - jelentette a BBC.

A brit élelmiszer-biztonsági hatóság értesítette az uniós és a magyar társhatóságokat. A maradék húst lefoglalták, és vizsgálják, nem tartalmaz-e egészségre veszélyes gyógyszermaradványt, fenilbutazont.

A húst a Hungarian Food Ltd. importálta Magyarországról. A brit hatóságok a hó elején is találtak újabb, gyaníthatóan lóhúst tartalmazó marhahús-készítményeket, illetve olyanokat, amelyek sertéshústartalma meghaladta a megengedett legfeljebb 1 százalékos arányt.

Fábián Attila, a családi vállalkozásként tavaly februárban alapított liverpooli bolt tulajdonosa péntek este az MTI-nek azt mondta: még tavaly vásárolt 20 kilogrammnyit a fagyasztott hússzállítmányból a Hungarian Food Ltd.-től, amellyel vállalkozása akkoriban még üzleti kapcsoltban volt.

Fábián Attila közölte: szerinte az ő vállalkozását és a neki beszállító prestoni céget is becsapták, mivel egyikük sem tudott arról, hogy a Magyarországról érkező, marhahúsként megjelölt szállítmány valójában lóhúst tartalmazott. Mint mondta, boltjában még három kilogrammnyi volt a fagyasztott húsból, amikor a brit szakhatóság emberei megjelentek nála, hogy lefoglalják a készítményt.

A MTI kérdésre, hogy a brit élelmiszerbiztonsági hatóság illetékesei kilátásba helyeztek-e valamilyen szankciót, Fábián Attila kijelentette: nem számít hatósági ellenlépésekre, mivel cége jóhiszeműen vásárolta a beszállítótól a terméket, amelynek csomagolásán egyértelműen szerepelt a marhahús megjelölés.

Mokran Ildikó, a húst Magyarországról vásárló, prestoni központú nagykereskedő cég, a Hungarian Food Ltd. illetékes igazgatója péntek este az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy nekik is marhahúsként adták el a szállítmányt, ők sem tudtak arról, hogy a húskészítménnyel probléma lehet. Nem kívánta megnevezni azt a magyarországi nagykereskedelmi céget, amelytől ők vették a húst, mondván: lehetséges, hogy a magyar beszállító partnernek sem volt tudomása a készítmény lóhústartalmáról.

Mokran Ildikó azt mondta, hogy a brit hatósági közléssel ellentétben nem 40 kilogramm került forgalomba a teljes szállítmányból, hanem csak az a 20 kilogrammnyi rész, amelyet a liverpooli bolt vett meg tőlük. A Hungarian Food Ltd. menedzsere elmondta azt is, hogy a brit hatóságok a múlt hónapban vittek el vizsgálatra bizonyos mennyiséget a szállítmányból, és március 20-án közölték vele, hogy a vizsgálati eredmény lóhústartalomra utal.

Mokran Ildikó elmondta: cége ezek után maga vonta ki a forgalmazásból a szállítmányt, amelyet meg fog semmisíteni.

Nagy-Britanniában a januárban kirobbant lóhúsbotrány óta - amikor nemzetközi áruház- és gyorsétterem-láncok által kínált marhahústermékekben találtak lóhúsmaradványokat - 6000 tesztet végzett el az élelmiszer-biztonsági hivatal.